Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz,
Türkiye'de daha önce çok az sayıdaki işletmelerde ana arı üretimi yapılırken,
bugün işletme sayısının 110'a ulaştığını söyledi.
Yılmaz, yaptığı açıklamada, arıcılıkta verimli ve kaliteli
bal elde edebilmenin ilk şartının, kaliteli ve genç ana arı kullanımı olduğunu
ifade etti.
Kalite ve bal üretiminin artırılması için gezginci
arıcılıkta her yıl, mümkün değilse en fazla 2 yılda bir ana arıların
değiştirilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, iyi bir arıcılık için ana arının
yüksek öneme sahip olduğunu ancak Türkiye'de bu konuda halen eksikler bulunduğunu
dile getirdi.
Yılmaz, Türkiye'de daha önce çok az sayıdaki işletmelerde
ana arı üretimi yapılırken, bugün işletme sayısının 110'a ulaştığına dikkati
çekerek, bu işletmelerin sayısının daha da artırılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye'de yaklaşık 7,9 milyon civarında arılı kovan
olmasına rağmen yıllık ana arı üretiminin 400 bin civarında olduğunu aktaran
Yılmaz, "Bu rakam oldukça düşük. Her kovanda 'kraliçe arı' dediğimiz bir
ana arı olması lazım ancak ana arı üretim izni alan işletmelerce üretilen ana arı
miktarımız düşük olduğundan bal üretiminde istenilen seviyeye ulaşamıyoruz.
Yıllık 4 milyon vasıflı ana arıya ihtiyaç olduğundan hareketle istenen bu
seviyelere ulaşıldığında ancak o zaman taleplere cevap verilmiş
olacaktır." dedi.
Kovanlardaki genç ve kaliteli ana arı sayısının yetersiz
olmasının bal üretimindeki düşüşün nedenlerinden biri olduğunu kaydeden Yılmaz,
şöyle devam etti:
"Ana arı, arıların kraliçesidir. Bütün kovanlarda
bulunması gerekmektedir ve koloninin geleceği ondadır. Ana arılar yaşlandıkça
yumurta verimi ve kovanı bir arada tutan feromon salgısı azalacağından kovanın
gücü azalacak ve en olmadık zamanlarda ana arı değiştirme yoluna gidecektir. Bu
da bal verimini olumsuz yönde etkileyecektir."
Yılmaz, ana arı üretiminin artırılmasına yönelik bütün
illerde üretici birlikleri aracılığıyla çalışma yapıldığını belirterek, Ordu'da
da bu yönde çalışma yapıldığını, 2014 yılında sadece 4 işletmede ana arı
üretimi yapılırken rakamın bugün itibarıyla 13 olduğunu söyledi.
Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün bu konuda
açtığı kurslar olduğuna işaret eden Yılmaz, "Ana arı üretimi yapmak
isteyen kişilere kursla birlikte uygulamalı eğitimler veriliyor. Bu kursların
sonunda başarılı olanlara sertifikaları veriliyor. Temennimiz bu kurslarda
başarılı olanların ana arı üretimine başlaması ve ana arı üretimimize katkı
sağlamasıdır. İnşallah kaliteli ana arı üretim miktarının artmasıyla birlikte
Türkiye'deki kovan başı üretim miktarı da yukarıya doğru artacaktır." diye
konuştu.
|