Kategoriler
En tatlı zirveye bir adım kaldı
1 Mayıs 2017

Türkiye, bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Ülkemizde yıllık 105 bin ton bal üretimi yapılıyor. 84 bin kayıtlı üreticinin 7 milyon 900 bin adet kovanı bulunuyor. Sektör Ar-Ge projelerine de imza atılıyor. Örneğin bal, krem veya toz halinde dünyaya ihraç ediliyor. Sektörün hedefi ise zirveye oturmak.

Türkiye yıllık 105 bin ton bal üretimi ve 7 milyon 900 bin adet kovan varlığı ile Çin’den sonra dünyanın en fazla bal üreten ülkesi pozisyonunda… Üçüncü sırada ise Ukrayna ve İspanya geliyor. 84 bin kayıtlı arı üreticisinin bulunduğu Türkiye’de, en fazla üretim Muğla’da gerçekleştiriliyor. Üretim ve ihracat her geçen yıl artarak devam ediyor. Dünya bal sektörünün lideri Çin’i yakalayarak zirveye oturmak ise sektörün en büyük hedefleri arasında yer alıyor. Bal sektöründe üretim ve kovan sayısı kadar Ar-Ge ve inovasyonda ön plana çıkıyor. Anavarza Bal Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Can Sezen ile Türkiye bal sektörünü, geleceğini ve sektördeki Ar-Ge çalışmalarını konuştuk. Krem Bal ve Toz Bal üretimini ilk kez gerçekleştirdiklerini söyleyen Sezen “Krem balı, s ektörün lideri Çin’e bile ihraç ediyoruz. Toz Bal ise sanayide şeker olarak kullanılıyor” dedi. 

Şirketiniz zaman ve nasıl kuruldu?

1979 yılında Süleyman Sezen tarafından kurulan firmamız, hayvancılık ve perakende sektöründen sonra Anavarza Bal markası ile bal sektörüne girdi. Üretim tesisimiz Türkiye’nin en çok bal üretilen bölgesi Kozan’da yer alıyor. Bu bölge yaklaşık 2.500 arıcı ailesinin yaşadığı bir bölgedir. Anavarza Bal olarak ürünlerimizi arıcılar ile iç içe bulunduğumuz bu yöreden temin ediyoruz. 

Üretim nerede yapılıyor? 

450 metrekarelik bir alanda kurulan Anavarza Bal üretim tesisimiz 10 milyon TL’lik yatırımla kısa bir sürede 5 bin 500 metrekaresi kapalı, 7 bin 700 bin metrekaresi açık olmak üzere toplam 13 bin 200 metrekarelik entegre bal üretim tesisi haline geldi. Mevcutta 150 çalışanımız bulunuyor.

DUYGUSAL ANALİZ

Üretim sürecini anlatır mısınız?

Üretim tesislerimizdeki tüm aşamalarda önceliğimizi kalite ve kontrol oluşturuyor. Arı yetiştiricilerinden satın alınmak üzere tesise gelen her teneke bal, Ari Gıda Laboratuvarı tarafından 70 farklı parametresine bakıldıktan sonra satın alma aşamasına geçiyor. Satın alma sürecinden geçen ürünler ise üretim tesisimiz tarafından ambalajlanıyor. Üretim tesislerimizde hazırlanan batchler Anavarza Bal’a özel ait bir harmanlama içeriyor. Bu aslında bizim tadımızı farklılaştıran bize özel bir know how. Karışımdan sonra kavanoza dolumu yapılmadan kurucumuz Süleyman Sezen tarafından bir duyusal analize tabii tutuluyor. Ondan sonra üretim onayı verilmiş oluyor. 

Ar-Ge çalışmalarınız var mı?

Anavarza Bal olarak, üniversitelerle yaptığımız iş birlikleriyle yeni ürünler geliştirerek yeni, farklı deneyimler sunmanın peşinde büyük yatırımlar yapıyoruz. Bu yatırımlardan en önemlisi kendi ürünlerimizi kontrol etmek ve analizlerini yapmak için kurduğumuz Ari Gıda Laboratuvarı.  Türkiye’de ilk kez uygulanan Krem Bal ve Toz Bal üretimimiz Ar-Ge çalışmalarımızın en önemli göstergesi.

ÇİN’E KREM BAL İHRACATI

Krem Bal hakkında bilgi verir misiniz? 

Türkiye’de ilk kez Krem Bal ve Toz Bal’ı üreten marka olduk.  Krem Bal, Türkiye’nin yüksek yaylalarında yetişen çiçeklerden elde edilen süzme balların, kontrollü koşullarda krem haline getirilmesiyle hazırlanmış yüz 100 doğal baldır. Amerika’da ve Avrupa’da yıllardır tüketilen krem balın, Türkiye’de de üretilmesine öncülük ederek bir ilke daha imza atmış olduk. Ayrıca Türkiye’nin ilk toz bal üretim hattını faaliyete geçirdik. Bal, mamadan gofrete kadar birçok üründe kullanılmak üzere gıda şirketlerinin ihtiyacını karşılayacak. 

Türkiye’deki pazar payınız nedir? 

Türkiye’de bal sektöründe pazar payı olarak ikinci markayız. Türkiye’deki pazar payımız yüzde 14-15 civarında.

2016 yılı sizin için nasıl geçti? Yüzde kaç büyüdünüz?

İyi geçtiğini söyleyebiliriz. Geçen yıl yüzde 40 civarı bir büyüme gerçekleştirdik.

Uzun vadeli hedeflerimiz arasında 2025 yılında Türkiye’nin lider markaları arasında yer almak ve dünyanın en lezzetli balını üretmek geliyor. Hollanda merkezli Batı Avrupa’ya ve Irak’a satışımız mevcut. Ayrıca Çin’e Krem Bal ihraç ediyoruz. 2017 yılsonunda yüzde 30 bir büyüme hedefimiz bulunmaktadır. 

Türkiye’deki bal sektörü hakkında bilgi verir misiniz? 

Tüketiciler, doğal olanın sağlıklı olduğunu düşünerek kontrolsüz ve markasız ürünlere yöneliyorlar. Ülkemizde markalı bal tüketimi genel tüketimin yüzde 20-25 civarını oluşturmaktadır. 2015 yılına göre üretilen 107 bin ton üretimin 25 bin tonu perakendeye konu oldu. Kalan kısmı ise cami önünde, yol kenarında ve akraba referansı ile kontrolsüz olarak satılmaktadır. 

Türkiye bal ihracatı rakamları neler? 

2016 yılı toplam ülkemizin ihracat rakamı 5 bin ton civarında. İhracatımızı artırabilmemiz için öncelikle dünya fiyatları ile rekabet edebilmemiz gerekiyor. Ancak hem dünya fiyatları ile rekabet edecek fiyatları oluşturabilmenin hem de arıcımızı zenginleştirmenin yolu, Türk arıcılarımıza katma değerli ürünleri (polen, propolis, arısütü ve arı zehiri gibi) ürettiriyor olmamız gerekiyor.  

Türkiye’de yıllık üretim ne kadar? 

Türkiye’de en çok bal üretilen il Muğla, Ordu ikinci sırada, Adana da üçüncü sırada yer alıyor. 2016 yılında 105 bin ton bal üretimi gerçekleştirilen ülkemizin kovan sayısı ise 7 milyon 900 bin 260. Türkiye’de 84 bin kayıtlı arıcı bulunuyor.

HER KRİSTALİZE OLAN BAL SAHTE DEĞİLDİR

Bal ve arıcılık ile ilgili bilinmeyen ilginç bilgilerden bahseder misiniz? 

‘Kristalize olan bal sahtedir’ diye düşünülmesi bal ile ilgili doğru sanılan yanlışlar arasında yer alıyor. Halbuki doğrusu şudur; gerçek bal er ya da geç kristalize olur yani şekerlenir, bu balın doğal yapısından dolayı gerçekleşmektedir. Dolayısıyla satın alınan balın kristalize olması sahte veya bozuk olduğunu göstermiyor.

Sahte bal nasıl anlaşılır?

Balın gerçek olup olmadığı ise renginden veya tadından anlaşılamıyor. Balın gerçek olup olmadığının renginden ve tadından uzmanlar tarafından bile ayırt edilemediğini ilave eden Sezen’e göre laboratuvar analizi şart. Ancak ileri teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarda, deneyimli uzmanlarca yapılacak bal analizi, gerçek balın sahtesinden kuşkuya yer vermeyecek biçimde ayırt edilmesini sağlıyor.

Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi