Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi
Arslan Soydan, Türkiye'de en fazla balın Ordu'da üretildiğini belirterek,
"Ordu ili genel bal üretiminin yüzde 38.6'sını karşılıyor" dedi.
Soydan, arıcılık sektörünün Türkiye'de dışa bağımlı olmayan ender sektörlerden
biri olduğuna da dikkat çekti.
Türkiye'de çok fazla sermayeye, tarım arazisine gerek
duymadan yapılabilecek, genç çiftçilerle kadın çiftçilerin yanı sıra, köylerde
kalan yaşlı nüfusun da uğraşı alanı olabilecek bir faaliyet alanı olan
arıcılığın kırsaldan kente göçü önleyen en önemli faaliyet olduğunu belirten
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, "Arıcılıkta dışa bağımlı değiliz.
Arıcılığın tüm ekipmanları yurt içinden karşılanabiliyor. Bundan dolayı,
arıcılıkta dışa bağımlılık bulunmamaktadır" diye konuştu.
"İhracatımız potansiyelimizin altında"
Ülke genelinde arıcılıkla uğraşan işletme sayısının 83 bin
467 olduğunu, 2015 verilerine göre 7 milyon 709 bin 636 kovanda 107 bin 665 ton
bal üretildiğini belirten Soydan, şu bilgileri verdi: "Türkiye'nin
arıcılığa her yönden uygun olması arıcılığın gelişimini olumlu yönde etkilemiş,
2000-2015 döneminde kovan sayısı 4.3 milyondan 7.7 milyona, bal üretimi ise 61
bin tondan 108 bin tona yükselmiştir. Buna karşın hala kovan başına bal verimi
ortalama 14.3 kilogramla düşük kalmaktadır. Çin'de bu rakamın 47.7 kilogram olduğu
düşünüldüğünde ülkemiz verimindeki yetersizlik net olarak görülmektedir. Bu
kadar büyük üretimimize rağmen bal ihracatımızın 7 bin tonda kalması
potansiyelimize göre çok azdır. Dünya bal üretimi 1.7 milyon tona yaklaşan bal
üretiminin yüzde 27.1'ini Çin üretiyor. Türkiye, Çin'in ardından yüzde 5.7 ile
ikinci sırada buluyor."
İller arasında Ordu birinci
İller arasında bal üretiminde ilk sırayı Ordu'nun aldığını
söyleyen Soydan, "İller arasında bal üretiminde ilk sırayı 16 bin 601
tonla Ordu alırken, Muğla 15 bin 206 tonla ikinci, Adana 9 bin 763 tonla
üçüncü, Aydın 4 bin 7 tonla dördüncü, Mersin 3 bin 493 tonla beşinci, Sivas 3
bin 327 tonla altıncı, Balıkesir 3 bin 213 tonla yedinci, Antalya 2 bin 947
tonla sekizinci, İzmir 2 bin 810 tonla dokuzuncu, Van 2 bin 113 tonla onuncu
sırada bulunuyor. Toplam bal üretiminin yüzde 38.6'sı Ordu, Muğla ve Adana'da
üretiliyor. Ülkemizde çoğunlukla gezginci olarak yapılan arıcılıkta,
arıcılarımızın büyük bir kısmı arılarını Akdeniz ve Ege bölgelerinde
kışlatmakta, ardından Mayıs ayında İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya
götürmektedirler. Arıcılarımızın bir kısım çiçek balı için Sivas, Erzurum, Muş,
Bingöl ve Bitlis'e, ayçiçeği balı için Trakya ve Ege Bölgelerine
gitmektedirler" dedi.
Türkiye'de bakir denilebilecek uygun floraların bulunmasının
organik bal üretimi için de büyük avantajlar sağladığını vurgulayan Soydan,
"Kimyasal katkı maddelerinden ve şeker katkısından uzak, tarımsal ilaçlama
ve kimyasal gübrelemenin yapılmadığı ortam zorunluluğu şartı, ülkemizin pek çok
yöresinde organik bal üretiminin yapılabileceğini göstermektedir"
açıklamasında bulundu.
"Arıcılıktaki sorunlar çözümlenmelidir"
Bu olumlu göstergelere rağmen arıcılığın eğitim, pazarlama,
örgütlenme, damızlık, kalite kontrol başta olmak üzere sorunları bulunduğuna
dikkati çeken Soydan, şunları kaydetti: "Arı üreticilerinin birlikler yada
kooperatifler şeklinde gelişmiş ülkeler seviyesinde örgütlenememesi ve mevcut
örgütlerin de yeterince güçlü olmaması pazarlamada soruna neden olmaktadır.
Üretilen balların arıların nektar aldığı bitkiye göre sınıflandırılmaması,
belli bir standardının olmaması, hastalık ve zararlılara karşı bilinçsizce ilaç
kullanımının balda kalıntıya neden olması, merdiven altı üretilen sahte
balların denetimlerinin tam anlamıyla yapılamaması, kaçak bal girişlerinin
önlenememesi sorunlardan bazılarıdır. Arıcıların, ürettiği balın yanı sıra
katma değer sağlayan polen, arı sütü, propolis gibi diğer ürünlerin de
üretebilmesi için teşvik edilmesi, arıcılar modern arıcılık konusunda
eğitilmesi, yeni arıcılığa başlayanlar için kurslar açılması, genç çiftçilerin
desteklenmesi, bal, polen, propolis, arı sütü, tüketiminin yaygınlaştırılması
için tüketicilere yönelik çalışmaların yapılması, bölge şartlarına uygun ana
arıların üretilerek arıcılara dağıtımının sağlanması, organik bal üretiminin
artırılması için üreticiyi teşvik edecek tedbirlerin getirilmesi, kovanlarda
standartlaşmanın sağlanması için gereken çalışmaların yapılması gerekiyor." |