Kars'ın Sarıkamış ilçesinde uzun geçen kış mevsiminin
ardından havaların ısınmasıyla yeni sezona hazırlanan arıcılar hazırlıklarına
başladı.
İlçeye 28
kilometre uzaklıktaki Karakurt köyünde karların
erimesiyle sıcaklık artınca arıcılar, kışlattıkları arılarını bakım için açık
havaya çıkardı.
Ardından kovanlarının bakımlarını yapmaya başlayan arıcılar,
havaların yeterince ısınması sonrası yeni sezonda arılarını bal üretimi için
yaylalara götürecek.
Arıcılık yapan Kürşat Gültekin, kış mevsimi öncesinde
kovanları kapalı mekanlara koyarak arıların yaklaşık 5 ay süreyle bal üretmeden
içeride kaldıklarını söyledi.
Arıların ve kovanların bakımlarını bu dönemde yapmak zorunda
olduklarını belirten Gültekin, "Bu sene kış ağır geçtiği için üç dört
kovanda arılarımız telef oldu. Şimdi eskiyen kovanlarımızı yenilerken tüm
kovanlarda dezenfekte çalışmaları da yapıyoruz. Bazı kovanlardaki eksik
çerçeveleri bu dönemde tamamlıyoruz. Arılara da çiçekler açıncaya, tabiat
canlanana kadar şerbet veriyoruz. Bu dönemlerde hastalıklara karşı ilaçlama da
yapıyoruz." dedi.
Arıcılıkla uğraşan Hikmet Yılmaz da her yıl olduğu gibi bu
yıl da baharın gelişiyle arıların bakımını, kovanların temizliğini yaptıklarını
anlatarak, şunları kaydetti:
"Kovanlardaki esmerleşmiş küflü mumları değiştirip
yerine yeni petekleri takıyoruz. İşçi arı sayısını, petek, bal, yavru gözlerini
kontrol ederek ana arıyı mutlaka bulup kontrol ediyoruz. Bakımın ardından
arılarımızın daha iyi yumurtlamasını sağlamak için şeker şurubu ve kek
beslemesi yapıyoruz. Bu zahmetli bir işlem. Ancak bunu yapmak zorundayız. Aksi
taktirde verilen emeklerin hepsi boşa gider." diye konuştu.
|