Erzincan'da, baba oğul arıcılar, modern kovanlara inat söğüt
dallarıyla ördükleri sepetlerin etrafını saman karıştırılan hayvan dışkısıyla
sıvayarak yaptıkları geleneksel sepet kovanlarıyla yaylalarda organik bal
üretiyor.
Kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Pişkidağ köyünde
arıcılıkla uğraşan Selahattin Karakaş (70) ve oğlu Zikrettin Karakaş (41),
yıllar önce dedelerinden öğrendikleri, "karakovan" olarak da bilinen
sepet kovanlarda bal üretmeye başladı.
Arıcılıkta modern kovanların kullanılmaya başlanmasına
rağmen geleneksel yöntemlerden olan ve nadir kullanılan sepet kovanda bal
üretimini sürdüren baba oğul, hem arıcılık yaparak geçimini sağlıyor hem de bu
arıcılık yöntemini yaşatmaya çalışıyor.
Sepet kovanda bal üretmek için özel bir çaba gösteren baba oğul,
söğüt dallarından ördükleri sepetleri bir süre güneşte kuruttuktan sonra saman
karıştırılan hayvan dışkısıyla sıvıyor.
Arıcı baba oğul, bu işlemin ardından sıvanan sepetleri
kullanılabilir hale gelmesi için bir hafta daha güneşte bekletip iyice kuruttuktan
sonra içlerine arılarını yerleştiriyor.
Kovanlarını kış aylarında köyde muhafaza altına alan
Selahattin ve Zikrettin Karakaş, havaların ısındığı bahar aylarında ise bal
üretmek için Keşiş Dağı'nın iki bin 500 rakımlı yaylalarının yolunu tutuyor.
Yazı burada arılarıyla geçiren baba oğul, hem doğal ortamda
hem de doğal kovanda ürettiği tamamen organik balı, köyüne ve kent merkezine
götürerek satışa sunuyor.
Şu sıralar arılarıyla yaylaya çıkmak için havaların iyice
ısınması bekleyen Selahattin ve Zikrettin Karakaş, hem unutulmaya yüz tutmuş
bir yöntem olan sepet balda arıcılık yapıp kazanç sağlamanın hem de bu geleneği
sürdürmenin mutluluğunu yaşıyor.
Arıcı Zikrettin Karakaş AA muhabirine yaptığı açıklamada,
yıllardır babasıyla sepet kovanda arıcılık yaptığını anlatarak, "Geçmişte
fenni kovanlar yoktu ve arıcılık sepet kovanlarda yapılıyordu. Biz de yörede
babam ile sepet kovanda bal üretme geleneğini günümüze kadar getirdik."
dedi.
Babasıyla sepet kovanların örme işlemlerini de yaptıklarını
söyleyen Karakaş, söğüt dallarıyla ördüğü sepetlerin etrafını hayvan dışkısı ve
saman karışımı ile sıvayarak yaptığı geleneksel karakovanlarda bal üretimi
yaptıklarını anlattı.
"Fiyatı yüksek ama yok satıyor"
Karakaş, bir sepet kovandan yıllık ortalama 10 kilogram bal
aldıklarını ifade ederek, "Karakovan dediğimiz orijinal sepetle yapılan
arıcılık bizim yaptığımız yöntemdir. Bunun balı diğer ballara göre çok daha
sağlıklı çünkü arı mumu kendisi örüyor, her şeyi kendisi yapıyor. Kovanlarda ve
balda hiçbir katkı maddesi yok. Sepet kovanda yaptığımız bala çok talep var,
piyasada yok satıyoruz." dedi.
Sepet kovanda üretilen balın kilosunun diğer ballara göre 40
ila 50 lira fazla olduğunu dile getiren Karakaş, "Fiyatına rağmen bu bala
talep fazla. İşimizi severek yapıyoruz." ifadesini kullandı.
Arılar, Keşiş Dağı yaylalarına götürülüyor
Karakaş, bal mevsimi geldiğinde arılarını farklı çiçeklerin
bulunduğu ve tamamen doğal ortamın olduğu Keşiş Dağı'nın yaylalarına
götürdüklerini ifade ederek, "Sepetlere arılarımızı koyduktan sonra bir
süre köyde kalıyoruz. Bal dönemi yaylaya çıkacağımız zaman kamyonetim ile
arıları sarsmamak için itinalı şekilde 2 bin 500 rakımlı Keşiş Dağı
yaylalarının yolunu tutuyoruz." diye konuştu. |