ürkiye’de arıcılık sektöründe 7 milyon arı ile, yılda 103 bin ton bal üretimi yapılıyor ve üretilen balın yüzde 9’u ihraç ediliyor. Sektör, başta çam balı olmak kaydıyla, geven, narenciye, pamuk, ayçiçeği ve kestane balları için başlatılacak olan kimlik çalışması ile ihracatın iki katına çıkması hedefleniyor.
Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin yaptığı açıklamada, 2014 yılında yapımına başlanan projenin yürürlüğe girdiğini, bu yılsonunda bitirmeyi hedeflediklerini ve bu projeyle Türk balının kriterlerinin oluşacağını ve Türk balına uluslararası bir kimlik kazandırılacağını belirtti.
Ortalama yıllık ihracatın 5 bin ton ve 15 bin ton arasında olduğunu, bu miktarın daha fazlasını ihraç etme potansiyelinin var olduğunu söyleyen Şahin, balın kimlikle üretiminin dünya piyasasında var olmak için çok önemli olduğunu belirtti.
Başkan Şahin, dünya arı varlığı ve bal üretimi sıralamasında Türkiye’nin önde gelen ülkelerden biri olduğunu, üretimde Çin’den sonra ikinci sırada Türkiye’nin yer aldığını söyledi. Endemik bitki türleri bakımından, dünyada en fazla çeşidi olan ülkelerden olduğumuzu, özellikle de çam balı üretimi açısından dünyada saygın bir yere sahip olduğumuzu söyleyen Ziya Şahin, dünya çam balı üretiminin yüzde 92’sinin Türkiye arıcılık sektörü tarafından sağlandığını fakat çam balı üretiminin Avrupa Birliği kriterlerine göre yapıldığını bunun da üretilen balı starken sıkıntılara sebep olduğunu söyledi.
Bu yıl bitecek olan çalışmayla sektörün kendi kriterlerini oluşturacağını, Türk balının uluslararası bir tescile sahip olacağını ve Türk çam balının kodekste yer alacağını belirten Şahin, baldaki kimlik çalışması sonrasında, Türkiye’de arıcılık sektörü ile uğraşan 60 bin ailenin, sektörün yaptığı ihracatı ikiye katlaması sebebiyle daha iyi şartlara kavuşacağını belirtti. |