Kars'ın Sarıkamış ilçesinde arıcılık yapan İsmail Küçük,
kendi ürettiği tek katlı uzun ve yatay tip yeni kovanlarla organik bal
üretimini iki katına çıkardığını söyledi
İnönü Mahallesi'nde yaşayan ve kendisine ait odunlukta yeni
kovan projesini hayata geçiren 44 yaşındaki Küçük, sadece organik ve şekersiz
kara kovan bal üretimi yapıyor. Sarıçam ağaçlarından deneme olarak geçen yıl
kovan yapan Küçük, başarılı olunca bu yıl tek katlı yatay olarak dizayn ettiği
kovanlarının sayısını artırarak bal üretimini sürdürdü.
İlçede 20 yıldır bal üreticiliği yapan, yaptığı açıklamada, arıcılığın dededen gelen bir meslek olduğunu söyledi. Uzun
yıllardan beri arıcılıkla uğraştığını ifade eden Küçük, arıdan daha fazla verim
alabilmek için uzun araştırmalar sonucu kovan şeklini ve tipini değiştirdiğini
kaydetti. Küçük, yalnızca organik, şekersiz ve kara kovan bal üretimi yaptığını
belirterek, "Normal fenni kovanlarda bu bölgede bir arıdan en fazla alacağın
bal
20-25 kilodur. Ben de bu verimi artırmak için böyle
uzunlamasına kovan yapmayı düşündüm. Bunun randımanı diğer fenni kovanlara göre
çok çok yüksek çıktı ve yüzde 100'ün üzerinde bal randımanı aldık. Bir de bunu
normal bal olarak değil organik yani kara kovan balı olarak aldık." dedi.
'ÜRETİM ARTTI'
Yeni ürettiği tek katlı uzun kovanlardan daha fazla bal
alındığına dikkati çeken Küçük, "Mesela iki katlı fenni bir kovandan bir
oğul aldığın zaman
o kovandan alacağın bal 10 ya da en fazla 15 kilo. Biz bu
kovandan 3 oğul aldık ve 15 çerçeve de bal aldık. Bu da 3 kilodan 40-45 kilo
bal eder." ifadelerini kullandı. Yatay kovanlarda arıların yorulmadan bal
üretimi yaptığına dikkati çeken Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yatay kovanda arılar yürüyüp iş yapıyor ama katlı
olduğu zaman arı yukarı çıkıp aşağı iniyor. Böyle olduğunda hem zaman kaybı
olduğu hem de arı yorulduğu için performansı düşüyor. Katlı kovanda ki bir arı
eğer 3 sefer yapıyorsa bu kovanda 5 sefer yapıyor. Çünkü zaman kaybı yok. Bal veriminin
yüksek olması bundan da kaynaklanıyor. İki katlı kovanda 20 çerçeve var, bu
kovanda ise 24 çerçeve bulunuyor. Bu kovanı ister tek kovan olarak
kullanırsınız ister ortadan böler iki kovan olarak kullanırsınız."
Bölgede soğuk havanın etkili olması nedeniyle bal üretim
sezonunun da kısa sürdüğünü bildiren Küçük, projenin kendisinin hayata
geçirdiğini ama tek gayesinin insanlığa bir güzellik sunmak olduğunu anlattı.
Küçük, Kars ve Sarıkamış bölgesinde arının bal üretme sezonunun Karadeniz
bölgesine göre daha kısa olduğunu bildirerek, "Karadeniz'de 6-7 ay bal
sezonu var, burada 3 ay. Bu 3 ayda yeni yaptığımız kovan sisteminde çok fazla
bal
alınıyor. Umuyorum ki bundan ilham alarak başka arıcılar da
bunun üzerine daha güzel yeni projeler koyar." açıklamasında bulundu.
Küçük, arıları kışlamaya aldıklarında bu yeni kovanlar sayesinde güçlü
arıların, zayıf güçsüz arıları da ısıttığını sözlerine ekledi.
'HEM BÖLGE HEM ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI'
Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök, yapılan tek katlı
uzun kovan projesinin bölgedeki arıcılık sektörüne olumlu katkı sağlayacağını
söyledi.
Arıcılık sektörü açısından güzel bir proje olduğunu ifade
eden Gök, "İsmail Bey, atadan, dededen arıcılığın içerisinde ve yıllardır
tecrübeleriyle bu işi yapıyor. Kendi ürettiği tek katlı uzun kovanın yapılan
testler sonucunda diğer iki katlı normal kovanlara göre daha verimli ve bal
üretimini yüzde 100 oranında artırdığı görüldü. İnşallah bölgemizdeki diğer bal
üreticileri de bu kovanı örnek alarak daha fazla bal üreterek hem bölge hem de
ülke ekonomisine katkı sağlar. Biz de oda olarak bu güzel projeden dolayı
kendisini kutluyoruz." şeklinde konuştu. |