Kategoriler
Arı yoksa kıtlık var
15 Nisan 2017

Arı kolonisi kurulan meyve bahçelerinde verim kalite arttı.

Arı nüfusundaki kayıp, nitelikli ve besin değeri yüksek gıda üretiminin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Arılar, hem bitki popülasyonlarının devamlılığını sağlıyor, hem de meyvelerin verimliliğini artırıyor. Meyve türleri ağırlıkta olmak üzere dünya bitkilerinin yüzde 80’inin polenini arılar dağıtıyor. Bilim insanları, bitkilerin yüzde 80’inin poleninin arılar tarafından taşınması nedeniyle arı sayısının azalmasının kıtlığa neden olabileceği kaygısını taşıyorlar.

Kaliteli ürün

40 milyon yıldır dünya üzerinde yaşayan arıların küresel ekonomik katma değeri yaklaşık 200 milyar dolar.

Meyve bahçelerinde bal arısı kolonilerinin kullanılması, üretici için daha fazla ve kaliteli ürün ile ekonomik kazanım, tüketici için ise daha sağlıklı ve kaliteli ürün anlamına geliyor. Arıların eko sistemdeki rolüne ve önemine dikkat çekmek için Hero Baby tarafından pek çok ülkede başlatılan “Bee Careful” projesi, Ömer Halisdemir Üniversitesi işbirliği ile Türkiye’de “Bahçede Arı Var” adıyla uygulanıyor ve arıların meyve verimi ve kalitesi üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmaya, sürdürülebilir ve yüksek kalitede meyve yetiştiriciliği için arıcılarla meyve üreticilerinin ortak bir platformda çalışmalarını sağlamaya odaklanıyor.

Antioksidan

Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sedat Serçe ve Hero Baby Genel Müdürü Aslı Çetkin’in verdikleri bilgilere göre, Niğde, Mersin ve Tokat’taki meyve çiftliklerinde yapılan pilot çalışma sonucunda, elma ve şeftalilerde ağaçların meyve tutumunun yüzde 89, toplam veriminin ise yüzde 50 arttığı tespit edildi. Meyvelerin kabukları daha parlak hale geldi, antioksidan kapasitesi ve iriliği arttı.

Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi