Kategoriler
Varroa'ya Doğal Çözüm!!
20 Temmuz 2024

Varroa biti (Varroa destructor) bal arılarının bedenleri dışında yaşayan bir parazittir.

Varroa hem ergin arılar, hem de gelişmekte olan yavruların kanını emdiğinden üzerlerinde beslendikleri arıları zayıflatarak arıların yaşam sürelerini kısaltırlar. Hiçbir tedavi uygulanmayan kolonilerde varroa artarak tüm arıları öldürecektir. Genelde Varroa sebebiyle oluşan kayıplar kış ölümleri ve ana arısızlıkla karıştırılabilir. Varroa bitinin arılar üzerinde farklı zararları vardır: bitler arıların bağışıklık sistemini bastırarak virüs ve enfeksiyonların yayılmasına sebep olurlar. Bunun sonucunda arılar üzerinde asimetrik kanat oluşumu, çarpık bacaklar ve kısalmış abdomen (karın) gibi etkiler görülür. Düşük seviyelerdeki Varroa istilalarında bile arılar zayıflar ve ömürleri oldukça kısalır (%50'ye kadar), yavrular ise gelişimlerini tamamlayamadan ölürler.

Bir arı kolonisinde bulunan varroa biti sayısı sezonlara göre değişiklik gösterir: İlkbaharda az sayıda görülmeye başlar, yazın daha da çoğalarak sonbaharda yoğunlukları en üst düzeye çıkar ve kış döneminde tekrar ilkbaharda çıkmak üzere çok az etkili hale gelirler.

Bilimsel çalışmalar varroa bitlerinin kimyasal ilaçlara karşı dirençli olduğunu göstermektedir. Varroa'ya karşı dayanıklı arı ırkı geliştirme çabaları da şu ana dek başarısız olmuştur. Kolonilerde bölgeye özgü arı ırklarını kullanmak doğal mücadelenin bir parçasıdır böylece bir derece korunma da sağlanabilir.

Varroa'ya karşı kesin etkili, balda kalıntı bırakmayan VARROA İLACI Премикс (kayralariciftligi.com) kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

 

Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi