karın halkaları arasından çıkarken hava ile teması sonucu katılaşarak pulcuk haline geçen,
salgılandığı anda beyaz renkte olan ve daha sonra koyulaşan bir arı ürünüdür. Yapısı 300 'den fazla
maddeden oluşan oldukça karmaşık bir yapıdır. Bileşiminde yaklaşık 50 aroma maddesi belirlenmiştir.
Hammaddesi balın şekerleri olan glikoz, fruktoz ve sakkarozdur. Arılar petek gözlerini örmek için balmumu
üretirler. Balmumu suda erimediği halde eter ve kloroformda erir. Balda bulunan karbonhidratlardan
sentezlenir. Arıların 1 kg balmumu üretebilmeleri için 6-10 kg bal yemeleri gereklidir. Mum salgılayan arılar
önce bal yerler daha sonra 35 oC'da zincir şeklinde salkım oluşturarak mum salgılarlar. Özellikle Afrika ,
Orta ve Güney Amerika'da baldan daha önemli bir arı ürünüdür. Mum pulcuğu karın halkalarından
ayaklarla çeneye aktarılır. Çenede işlenen balmumu petek örme ve yapmada kullanılır.
|