Kekik, keven, yaban yoncası ve binlerce çiçeğin bir arada
olduğu yer, Toroslar’ın Eğriçayır Yaylası. İtalyan aşçı Claudio Chinali
Eğriçayır Yaylası’na geldi, Dünya
Arıcılık Örgütü tarafından dünyanın en iyi balı seçilen, “Eğriçayır” Yaylası
balıyla ballı tatlı yaptı.
Kıvrım kıvrım akan çayı, muhteşem doğası, burası Torosların Zirvesinde yer alan Eğriçayır
Yaylası. İtalyan aşçı Claudio Chinali, arıcı Celal Çay ve Erdemli
Belediyesi’nin misafiri olarak Eğriçayır Yaylası’na geldi. Önce arı kovanların
içerisine giren İtalyan aşçı ve arıcı Celal Çay birlikte kovanlardan bal
çıkardı ve ardından Çayır kenarındaki arıların yanına geçti.
Eğriçayır’da arı kovanlarının yanında kurulan mini mutfakta
usta aşçı, Eğriçayır balıyla ‘Sidas’ tatlısı yaptı. İtalyan aşçı kendi elleri
ile özenle yaptığı tatlıyı basın mensuplarına ve Erdemli Belediye Başkanı
Mükerrem Tollu’ya ikram etti.
Bölgenin tanıtımı için gayret ettiklerini ifade eden Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, “
İki bin beş yüz rakımdayız. Erdemlimizin güzelliklerini dünyaya yaymaya
çalışıyoruz. Erdemlimizin her bir metrekaresi gerçekten güzelliklerle dolu bir
hüviyette. Onun için bu kentte
yaşamaktan gerçekten biz mutluyuz, bahtiyarız. Kentimizin güzelliklerini gün
yüzüne çıkarmaya devam ediyoruz. Erdemlimizin limonu, Erdemlimizin dünya
çapındaki balı, Erdemlimizin kekiği, Erdemlimizin doğal güzelliklerini İtalyan
şefimizle birlikte tanıtmaya, bunu dünyaya yaymaya gayret ediyoruz. Burada
gerçekten doğanın tüm güzelliklerinin sergilendiği bir mekân burası. Eğriçayır Balı da bildiğiniz gibi dünyada
birincilik alan dünyada nam salan ve dünyada Erdemlimizi tanıtan, ülkemizi
tanıtan hüviyette bir bal. Onun için bu balın güzelliklerini, bu balın asıl
kaynağında İtalyan şefimizle birlikte bir tatlı yapalım istedik” diye konuştu “
diye konuştu.
İtalyan aşçının dünyanın en iyi balı ile tatlı yaptığını
ifade eden Arıcı Celal Çay, “Bugün burada Eğriçayır yaylasındayız. Eğriçayır
yaylasında üretmiş olduğumuz balla, misafirimiz İtalyan şef Mr. Chinali, Claudio Chinali bize, meşhur Sardinya
Adası’nın ballı tatlısını yaptı ‘Sidas’ ve çok lezzetliydi. Kendisi geldi bize
burada Eğriçayır’da üretmiş olduğumuz balla, yine Eğriçayır kekiğini,
Eğriçayır’ın koyun peynirini kullandı ve burada belediye başkanımıza ve bize
ikram etti, gerçekten çok lezzetli bir tatlıydı, kendisine teşekkür ederiz”
diye konuştu.
Eğriçayır Yaylası’na hayran kaldığını ifade eden İtalyan
Aşçı Claudio Chinali, “ İlk olarak Eğriçayır balı ile tanıştık. Burası yer
olarak da gerçekten üretimin nerede üretildiği çok önemli. Biz burada gerçekten
fark ettik ne kadar doğal bir üretim var, ne kadar kaliteli bir ürün, ne kadar
lezzetli bir ürün. Biz de onur vermek istedik, bizi de gerçekten bu ürünü
kullanmak mutlu ediyor. Onun için bir tane yöresel bir yemek denemek istedim
‘Sidas’ Sardinya Adası’nın meşhur bir tatlısı, burası Sardinya’ya çok benziyor,
böyle coğrafi olarakta bu taraflara benziyor. Onun için de düşünüyordum bu
yöresel bir şey, yöresel ürünleriyle, böyle kültürel köprüsü yaratarak bence
çok güzel bir şey olur. Basit ürünler ama basit ürünlerle yapılan lezzetli
ürünler, en iyi ürünleriyle gerçekten herkesi mutlu eder. Şu anda tatlıyı
çocuklar yiyorlar, içerisinde bir hafif koyun peynir eritiyoruz ve içerisinde
buradan gelen kekik ve limon kabuğunu ilave edip erittik, ondan sonra hamuru
kızarttık, üzerine de bu çok güzel çiçek balını kullandık ve harika bir ürün
yarattık zannediyoruz. Biz gerçekten aynı dünyadan geliyoruz, Türkiye ve İtalya
Akdeniz memleketleri kültürleri çok benzer. Benim için İtalyan yemekleri yapmak
çok kolay geliyor artı ben senelerce kaç tane Türk yemeklerini biz İtalya’da
yapıyoruz ve Türkiye’den geldiğini de bilmeden orda sunum yapıyorum. Çünkü
böyle bir kültürel karışım her zaman var. Bizim kültürlerin çok eski bir tarihi
var. Ne zaman kültür ve tarihin olduğu yerde böyle bir köprü yaratmak çok kolay
bir şeydir. Burada gerçekten ben geldiğimde ne düşündüm keşke burada minicik
doğal malzemelerle bir restoran açarsam fark etmez ki günde on kişi gelir. Ama
burada on kişi gelirse, ne kader güzel bir yerde böyle yiyebiliyorlar. Çünkü
burada başka bir lezzet var, bu hava yemeklere başka bir lezzet verir” diye
konuştu.
Mersin/Anadolu Ajansı
|