Kategoriler
Mersin'de İtalyan şef, ödüllü Eğriçayır balıyla tatlı yaptı
1 Temmuz 2022

İtalyan şef Claudio Chinali, Mersin'in Erdemli ilçesinde, Toros Dağları'nın 2 bin 300 rakımındaki yaylada ödüllü Eğriçayır balıyla tatlı hazırladı.


Kekik, keven, yaban yoncası ve binlerce çiçeğin bir arada olduğu yer, Toroslar’ın Eğriçayır Yaylası. İtalyan aşçı Claudio Chinali Eğriçayır Yaylası’na geldi,  Dünya Arıcılık Örgütü tarafından dünyanın en iyi balı seçilen, “Eğriçayır” Yaylası balıyla ballı tatlı yaptı.

Kıvrım kıvrım akan çayı, muhteşem doğası, burası Torosların Zirvesinde yer alan Eğriçayır Yaylası. İtalyan aşçı Claudio Chinali, arıcı Celal Çay ve Erdemli Belediyesi’nin misafiri olarak Eğriçayır Yaylası’na geldi. Önce arı kovanların içerisine giren İtalyan aşçı ve arıcı Celal Çay birlikte kovanlardan bal çıkardı ve ardından Çayır kenarındaki arıların yanına geçti.

Eğriçayır’da arı kovanlarının yanında kurulan mini mutfakta usta aşçı, Eğriçayır balıyla ‘Sidas’ tatlısı yaptı. İtalyan aşçı kendi elleri ile özenle yaptığı tatlıyı basın mensuplarına ve Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu’ya ikram etti.

Bölgenin tanıtımı için gayret ettiklerini ifade eden Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, “ İki bin beş yüz rakımdayız. Erdemlimizin güzelliklerini dünyaya yaymaya çalışıyoruz. Erdemlimizin her bir metrekaresi gerçekten güzelliklerle dolu bir hüviyette.  Onun için bu kentte yaşamaktan gerçekten biz mutluyuz, bahtiyarız. Kentimizin güzelliklerini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyoruz. Erdemlimizin limonu, Erdemlimizin dünya çapındaki balı, Erdemlimizin kekiği, Erdemlimizin doğal güzelliklerini İtalyan şefimizle birlikte tanıtmaya, bunu dünyaya yaymaya gayret ediyoruz. Burada gerçekten doğanın tüm güzelliklerinin sergilendiği bir mekân burası.  Eğriçayır Balı da bildiğiniz gibi dünyada birincilik alan dünyada nam salan ve dünyada Erdemlimizi tanıtan, ülkemizi tanıtan hüviyette bir bal. Onun için bu balın güzelliklerini, bu balın asıl kaynağında İtalyan şefimizle birlikte bir tatlı yapalım istedik” diye konuştu “ diye konuştu.

İtalyan aşçının dünyanın en iyi balı ile tatlı yaptığını ifade eden Arıcı Celal Çay, “Bugün burada Eğriçayır yaylasındayız. Eğriçayır yaylasında üretmiş olduğumuz balla, misafirimiz İtalyan şef Mr. Chinali,  Claudio Chinali bize, meşhur Sardinya Adası’nın ballı tatlısını yaptı ‘Sidas’ ve çok lezzetliydi. Kendisi geldi bize burada Eğriçayır’da üretmiş olduğumuz balla, yine Eğriçayır kekiğini, Eğriçayır’ın koyun peynirini kullandı ve burada belediye başkanımıza ve bize ikram etti, gerçekten çok lezzetli bir tatlıydı, kendisine teşekkür ederiz” diye konuştu.

 

Eğriçayır Yaylası’na hayran kaldığını ifade eden İtalyan Aşçı Claudio Chinali, “ İlk olarak Eğriçayır balı ile tanıştık. Burası yer olarak da gerçekten üretimin nerede üretildiği çok önemli. Biz burada gerçekten fark ettik ne kadar doğal bir üretim var, ne kadar kaliteli bir ürün, ne kadar lezzetli bir ürün. Biz de onur vermek istedik, bizi de gerçekten bu ürünü kullanmak mutlu ediyor. Onun için bir tane yöresel bir yemek denemek istedim ‘Sidas’ Sardinya Adası’nın meşhur bir tatlısı, burası Sardinya’ya çok benziyor, böyle coğrafi olarakta bu taraflara benziyor. Onun için de düşünüyordum bu yöresel bir şey, yöresel ürünleriyle, böyle kültürel köprüsü yaratarak bence çok güzel bir şey olur. Basit ürünler ama basit ürünlerle yapılan lezzetli ürünler, en iyi ürünleriyle gerçekten herkesi mutlu eder. Şu anda tatlıyı çocuklar yiyorlar, içerisinde bir hafif koyun peynir eritiyoruz ve içerisinde buradan gelen kekik ve limon kabuğunu ilave edip erittik, ondan sonra hamuru kızarttık, üzerine de bu çok güzel çiçek balını kullandık ve harika bir ürün yarattık zannediyoruz. Biz gerçekten aynı dünyadan geliyoruz, Türkiye ve İtalya Akdeniz memleketleri kültürleri çok benzer. Benim için İtalyan yemekleri yapmak çok kolay geliyor artı ben senelerce kaç tane Türk yemeklerini biz İtalya’da yapıyoruz ve Türkiye’den geldiğini de bilmeden orda sunum yapıyorum. Çünkü böyle bir kültürel karışım her zaman var. Bizim kültürlerin çok eski bir tarihi var. Ne zaman kültür ve tarihin olduğu yerde böyle bir köprü yaratmak çok kolay bir şeydir. Burada gerçekten ben geldiğimde ne düşündüm keşke burada minicik doğal malzemelerle bir restoran açarsam fark etmez ki günde on kişi gelir. Ama burada on kişi gelirse, ne kader güzel bir yerde böyle yiyebiliyorlar. Çünkü burada başka bir lezzet var, bu hava yemeklere başka bir lezzet verir” diye konuştu.


Mersin/Anadolu Ajansı

 

Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi