Arı paketlerinin hazırlanacağı koloniler Sonbahar mevsiminden itibaren bakım ve besleme yapılarak 18000’lik arı mevcuduna ulaştırılır. Hazırlanan bu kolonilerden 10 gün aralıklarla 2 kg arı silkinebilinir. 35000’lik miktarlarda ki popülâsyonlarda bu rakam 2,5 kg kadar çıkartılabilinir. Ancak bir seferde en fazla 3 kg arı silkinmelidir. Paket arılar analı ve anasız olarak hazırlanabilinir. Analı olarak hazırlanan paket arılarda ana arı kafes içerisinde kutuya konulmalıdır. Arıların konulacağı taşıma kutuları taşınacak arı miktarına ve bölgeye göre değişmekle birlikte genelde 25x15x35 cm ve 15×22.5×40 cm boyutlarındadır. Paketlerin 6 tarafı tahta 2 tarafı havalandırma sağlamak için telle örtülüdür. Arı paketlerinin doldurulma işi genellikle işçi arıların ve erkek arıların dışarıda olduğu öğleden sonra yapılır. Bu iş için silkme hunisi ve silkme kutusu olarak iki ayrı yöntem kullanılabilir. Silkme hunisi yönteminde önce kolonilere iyice duman verilerek arıların bal yiyerek sakinleşmeleri sağlanır. Koloni kontrol edilerek ana arısı bulunur ve emniyetli bir yere alınır. Sonra diğer peteklerdeki arılar özel bir huni yardımıyla önceden hazırlanan iki yüzü tel ile kaplı paket kutuları içerisine silkelenir. Siparişe göre ağırlıkları ayarlandıktan sonra 1 lt, 1:1 oranında hazırlanan şeker şurubu ve kafes içerisinde bir ana arı ile birlikte gideceği yere postalanmaya hazır duruma getirilir.
Silkme kutusu yönteminde kolonideki arılar ballıkla birlikte, üzerinde ana arı ızgarası bulunan standart kovan ölçüsündeki özel bir huninin içerisine yerleştirilir. Petekler üzerindeki işçi arılar huni içerisine silkelenir. İşçi arılar ızgaranın altındaki kutuya geçerken ana arı ızgara üzerinden geçemez ve ana arı tekrar ait olduğu kovanın kuluçkalığa geri verilir. Silkme kutusunda biriken arılar paketlemenin yapılacağı yere getirilir, tartılarak paketlere yerleştirilir ve gideceği yere gönderilir.