Kategoriler
Adıyaman’da Arılar, Badem Bahçeleri İle Buluşuyor.
18 Şubat 2022

Zengin bir bitki florasına sahip Adıyaman’da meyve çiçeklerinin döllenmesini sağlamak ve balda ürün kalitesi ile veriminin artırılması amacıyla protokol imzalandı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü öncülüğünde, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği, Besni Badem Üreticileri Birlikleri ve Sert Kabuklu Meyve Araştırma Enstitüsü arasında işbirliği protokolü Adıyaman Valiliği makamında gerçekleştirildi.
Vali Mahmut Çuhadar’ın himayesinde düzenlenen işbirliği protokolüne, Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım, Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Yaşar Yiğit, TAB Yönetim Kurulu Üyesi ve Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, Şanlıurfa Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kenan Kaya, Besni Badem Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Sağ, Sert Kabuklu Meyve Araştırma Enstitüsü Müdürü Türker Yener, Adıyaman, Besni ve Kahta Ziraat Odası Başkanları katıldı.
Paydaşlar arasında imzalanan işbirliği protokolü ile arı ürünleri üretimini ve çeşitliliğini artırmak, ürün kalitesi ve bademin veriminin artırılmasını sağlamak amacıyla arı kovanları badem bahçeleri içerisinde dağıtıldığında kovan başı 70 TL bahçe sahibi tarafından arıcılara ödeme yapılacak.
Protokol öncesi Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, Adıyaman il genelindeki mevcut badem varlığı ile arıcılık faaliyetleri hakkında kısa bir sunum yaptı.
Törende konuşan TAB Genel Başkanı Ziya Şahin, “Bugün gerçekten çok heyecanlıyım. 55 yıldır bu sektörün içerisindeyim. Badem dediğimiz zaman akla ABD gelmektedir. Ancak ABD bal üretimi yapan bir ülke değil, balı bizden alıyor. Bugün bu proje ile ilk defa bir basamak bir kapı açılıyor. Bu kapıda Adıyaman’da valimizin himayelerinde açılıyor. Bunu çok önemsiyorum. Bugüne kadar polinasyonda biz ancak ayçiçeğini kullanabiliyorduk. Bunu bademde kullanamadık. Badem dediğimiz zaman polinasyon dediğimiz zaman ilk akla gelen yerde Adıyaman olacak. Bugün Türkiye’de tarımla arıcılığı Adıyaman’da buluşturuyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Vali Mahmut Çuhadar ise, “İlimiz badem verimi ise İVA verilerine göre ilçelere göre değişiklik göstermekle birlikte 8 ile 13 kg/ağaç olarak gerçekleşmiştir. 4 milyon ağaç varlığımızın açan çiçeklerinin ilimizi bir beyaz gelinlik gibi süslerken her ağaçtan alınan badem verimini de artırmak yani her çiçeğin meyveye dönüşmesini sağlamak için en önemli gereksinim ağaçlarda polinasyonu gerçekleştirmektir. Bunun içinde en güçlü polinatör arıdır. Badem bahçelerinde verim arının polinasyon için bahçede uygun konumlarda bulundurulması ile yüzde 100’e yakın artmaktadır. İlimiz arı yetiştiriciliğinde de hedefimiz olan 100 bin kovan sayısına adım adım ilerlemektedir. İlimizde arı yetiştiriciliği 944 işletmede 75 bin 640 kovan varlığıyla toplam 764 .300 kilogram bal elde edilmiş olup son dönemlerde tarım il müdürlüğümüzün yürütmüş olduğu projeler ile üretilen alternatif arı ürünlerinde çeşit ve miktarda artışlar olmuştur. Alternatif arı ürünleri üretimine destekler sayesinde 2021 yılında ilimizde 4270 kilogram polen, 563 kilogram propolis, 18 kilogram arı sütü üretilmiş ayrıca son dönemlerde yapılan alternatif arı ürünleri üretimine destekler sayesinde arı zehri üretimine başlanmış olup gr fiyatı 300 TL’ den sözleşmeli üretim modeli ile üretime başlanmıştır.
Bugün yetiştiricilerimiz arasından seçim yapan iş birliği ile kovan başı 35 TL indirirken bahçede dağıtırken dağıtırken kovan başı 70 TL bahçeden ayırma ve daha fazla arı yetiştiricimizin hem de badem yetiştiricimizin hak ve seçme ve ürüne yerleştirilmiştir. 2022 yılını hedefimiz 50.000 dekar hevesli 30.000 kovan ile buluşturmaktır. Şu anda Türkiye'de kampa ve kurulumda ilk sıralardayız. Her gün badem alanlarımız. İmzalanan bu çocuklarımıza ilimiz Badem Üreticileri ve Arı hayırlı ve bereketli olacaktır.
Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Yaşar Yiğit'de, “Yapılan program Türkiye'de model bir programdır. Arı badem buluşmasıdır. İnşaallah arıyı bademle buluşturacağız. Hem bağışçılarımıza katkı sağlayacak hem de katkılarımızız. Arşivler koloniler güçlenecek, daha verimli bir bal olabilirdi. Protokolün Adıyaman'ımıza hayırlı olması bekleniyor.
Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Sena Yıldırım, Türkiye'de bir ilkin gerçekleştirildiğini Mehmet'' bugün imzalayacağımız protokol ile arı ile bademi buluşturuyoruz. Yaptığımız bu alıcı Türkiye'ye uygun hale getirilmelidir” dedi.
Besni Badem Birliği Başkanı Mehmet Ali Sağ ise “Bugün imzalayacağımız işbirliği protokolü Türkiye'de model bir proje olup arı ile bademin buluşması projesidir. Bu proje ile hem eğitime katkıda bulunacak hem de yardımcılarımıza yardımcı olacaklar. Valimizin himayelerinde gerçekleştirdiğimiz bu proje emeğinin kullandığı çok şey sayesinde” ifadelerini kullandılar.
Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi