Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği (TAB) Genel Başkanı Ziya Şahin, arıların kışı çıkartabilmesinde hayati önem taşıyan kristal toz şeker teminindeki sorunlara işaret ederek Türk Şeker Genel Müdürlüğünden (TÜRKŞEKER) ihtiyaçları kadar miktarı almak istediklerini belirtti.
Şahin, konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin 8,1 milyon arılı kovan, 104 bin ton bal üretimiyle dünyada ikinci sırada yer aldığını söyledi.
TAB'ın, 79 ilde toplam 72 bin 48 üyeyle arı ve arıcıların temsil edildiği en büyük sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade eden Şahin, geçen yıl dünyada arıcılığın gerek iklim değişiklikleri gerekse doğal afetlerden olumsuz etkilendiğini kaydetti.
Şahin, arıların kışlatma sürecindeki besin ihtiyacının önemine dikkati çekerek, "Bu süreçte verilebilecek en önemli besin, tüm dünyanın kabul ettiği kristal toz şekerdir. Veriler, koloni başına 15 kilogram şekere ihtiyaç olduğunu göstermektedir." dedi.
TAB olarak 2019'dan bu yana şeker temini konusunda çalışmalar yaptıklarının altını çizen Şahin, piyasa şartlarında ortalama çuvalı 450 lira olan şekerin TÜRKŞEKER fabrikalarında 265 liradan satılması sebebiyle talepte yığılma yaşandığını bildirdi.
Şahin, TÜRKŞEKER bünyesinde arı yemi üretildiğinde dahi fiyatların makul seviyelere inmediğini belirterek, tüm talebin kristal toz şekere yöneldiğini dile getirdi.
TÜRKŞEKER'e resmi yazıyladuklarını aktaran Şahin, ilk hedefn "İl Arı Yetiştiricileri Birliği olarak yapılan başvurularda çocuk tır (540 çuval) şekerk eğitimden yararlanma eğitimi ve eğitimden yararlanma hakkıyla şeker satışının gerçekleştirilmesi"ne yönelik eğitim talebinde bulunulan öğrenciler.
Şahin, 15-20 günlük üretime eklenen birer birer şeker'da şekere, 15 Kasım'da yapılan yüzde 25 zam sonrasında yaşananları, özel fabrikaların tekrar denemesiyle TÜRKŞEŞER'in arıcılara nasıl durduğunu anlattı.
- "Şekerdeki" adaletsizlik giderilsin
Tarım ve Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) göre 8,1 milyon arılı kovan, 81 bin arıcılık işletmesi Bakanlığı tarafından belirtilen, bunlardan 72 bin Orman 325'inin TAB, 7 bin 600'ünün Bal Üreticileri Birliği (BÜB) üyesi ve yaklaşık 1000 Kadarının da kovan sayısı, üye olmayan kuruluşlarından olduğunu söyledi.
Şahin, Hayvan Hayvancılığın 2021 AKS 6 kovanına, TAB'ın 338 bin 914 kovanına 6 bin 384 ton şeker, BÜB'ün 845 bin 436nına 1272 kovanın şeker ve birlik olmayanıne ait 48 bin 851 kovana ise 1755 ton şekerini aktararak, şunları kaydetti:
sosyal olacaktır. Arılarımız açlıktan ölmeyecek tarımda halkasını telafi etmeye gücümüz yetmeyecek."
- "Sıvı şekeri, gündemden dolayı"
Şahin, bir çuval şekerden rupi kullanınca 4 içinde gıda elde edebildiğini fiyatıardan "Bize şundan neden olabilecek en küçük liraya gelir. Bunu sıvı şekere ise tenekesi 220 arıcı tercih edin? "Birer kilogram vereyim ama Bakanlıktan onay alayım.' dedi. Onlarla ısrarla sıvı vermek istedi. Bizim böyle bir talebimiz yok. Sayın Bakan Beykilerden değil, sorunlar dinlesin." diye konuştu. |