Kategoriler
Arım Balım Peteğim Projesin de Sona Gelindi
22 Mart 2017

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Türkiyede tek olan Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünü ziyaret ederek, “Arım Balım Peteğim Projesi” kapsamında yapılan tesisleri yerinde inceledi.

Vali Balkanlıoğlu, yaklaşık 10 milyon Avro bütçesi ile, arıcılık sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin rekabet edilebilirliğini artırmak amacı ile gerçekleştirilen, %100 AB-İPA destekli sektörün en büyük projesi olan ve Türkiye’de bir ilk olan “Arım, Balım, Peteğim’ projesi kapsamında yapılan ve çalışmaların son aşamaya geldiği tesiste incelemelerde bulunarak göreve yeni başlayan teknik destek bileşeni uzmanlarının çalışmaları, tedarik bileşeni kapsamında gelen malzeme ve ekipmanı ile paketleme biriminin bal tankları ve temizleme sistemleri ile laboratuvara gelen hassas ve özel ekipmaları da yerinde inceleme fırsatı buldu.

Vali Balkanlıoğlu, projenin mevcut durumu ile bu aşamada görülen eksikler ve aksaklılar hakkkında Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak’dan ve teknik destek ekip lideri Hülya Tetik'den bilgi aldı.

Saha çalışmalarına başladıklarını söyleyen teknik destek ekip lideri Hülya Tetik, ”Teknik destek için faaliyetlerimiz iki aşamadan oluşuyor. Bir tanesi kuruluş aşaması ve diğeri ise izleme ve geliştirme aşaması. Şuanda kuruluş aşaması faaliyetlerimizi yapıyoruz. Kuruluş aşaması faaliyetlerimiz ise dört ana başlıktan oluşuyor. Bölgesel arıcılık ağı dediğimiz bütün yapılacak olan faaliyetlerin kapsamında olan bir oluşum olarak görüyoruz. Bir yol haritası hazırlıyoruz şuanda. Toplamda 4 tane uzman bu konuyla ilgili çalışıyor. Yapmak istediğimiz, kurulmakta olan tesisin 18 ay sonra sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için gerekli olan alt yapının hazırlaması. Gerek insan kaynakları, gerek yönetimsel, gerekse sistemin düzgün ve istenilen düzeyde çalışma yapması için uzmanlarımız bu konu üzerinde çalışıyor. Kurumsal altyapısına destek verecek stratejiler oluşturmaktayız. Planlamaya göre mayıs ayının sonunda tüm ekipmanlar hazır olacak. Ancak bizim şuanda geçici bir istihdam sağlamak ve geçici bir yönetim oluşturmak için çözüm bulmamız gerekiyor. En önemli konularımızdan bir tanesi ihtiyaç duyulan personelin istihdamına destek için bir hazırlık yapıyoruz. İşletmeyi faaliyete geçirmeden önce istihdam edilecek kişilerin iş tanımı yapılacak, özellikleri belirlenecek ve bu kişilerin arayışına gidilecek” diye konuştu.

Özellikle hassas makine -ekipman ve laboratuvarda çalışan eleman istihdamı konusunda gerekli çalışmaların yapılması talimatını veren Vali Balkanlıoğlu, ”Arım, Balım, Peteğim Projesi'nde sona gelindi.Tüm ekipman, laboratuvar malzemesi, materyalleri ve tankları gelmiş montajı devam ediyor. Teknik destek ekiplerinden oluşturuluyor. Yönetim yapısıyla ilgili danışmanlar AB tarafından önerildi ve çalışmaya başladılar. Önümüzdeki dönemde inşallah Türkiye ve bölgemiz için önemli olan arıcılığımız belli bir noktaya taşıyacak bu tesis devreye girecek. Buradaki tesis ve sistem Türkiye için, Ordu için merdiven altı imalat ve sahte balda mücadeleyi kolaylaştıracak. Çünkü burası akredital bir laboratuvar. Burası 'hakiki baldır' diye damgayı vurduğunda, Türkiye’de ve dünyada geçerli bir tespit anlamına gelecek” dedi.

“Tesiste sadece  arı zehirinden, propolis başta olmak üzere her türlü hastalığa karşı vücuda direnç kazandıran mantarlar dahil, virüs dahil arı sütü ve polenin pazarlanabilmesi için  daha kolay sistemler olacak. Yani paketleme sistemi. Bal üreticileri balına katmadeğer katacak. Marketlerde pazarlanabilir hale gelecek” diyen Vali balkanlıoğlu, ”Tesiste  yaşanan bazı sorunlar var . Bunlar da giderildiğinde  burası en kısa sürede milletimizin hizmetine girecektir” şeklinde konuştu.

Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi