Bitlis'in Hizan ilçesinde yüksek rakımlı yaylalarda nem oranını dengelemek için söğüt dallarından yapılan, etrafı çamurla sıvanan özel kovanlarda elde edilen karakovan balı, zorlu yolculuğun ardından sofraları tatlandırıyor.
İlkbaharda zengin floraya sahip ilçenin 3 bin rakımlı yaylalarına çıkan arıcılar, hazırladıkları kovanları belirledikleri alanlara bırakarak geri dönüyor.
Rengarenk çiçeklerin ve şifalı otların bulunduğu bölgede bekletilen kovanlardan, katkı maddesi kullanılmadan üretilen bal, sonbaharda arıcılar tarafından hasat ediliyor.
Günün ilk ışıklarıyla yaylaların ve dağların yolunu tutan bal üreticileri, nem oranını dengelemek için söğüt dallarından yaptıkları özel kovanlardan çıkardıkları besin değeri yüksek karakovan balını, meşakkatli sürecin ardından satışa sunuyor.
- "Birçok davet ediyoruz"
Hizan Bal Üreticileri Başkanı Seyithan Ekinci, AA muhabiri, Hizan karakovan balının tüm Türkiye'de en kaliteli ballarından biri olduğunu söyledi.
İlkbaharda arıcıların yaylalara nasıl geleceğini anlatır Ekinci, şöyle konuştu:
"Arıcı bir kısmı hasatlarını tamamlıyor, bir kısmı devam ediyor. Hasadınıyla birlikte. sıcakan karakovada için hazırlık yapılıyor. 2018 yıl bitki erken kuruması nedeniyle 20'ye yakın olan ancak kalite olarak çok iyi bir yaşlı balın. yerine ve etkinliklere katılıyoruz."
- "Kekiğin bolluğundan kovanları çıkarıyoruz"
Bal adlı Aydın Gülmak ise ilçeye Bağlı Sağırkaya kasabasının yaşadığı yerden, kendisinden vakacılık mesleğini sürdürdüğünü aktardı.
Sonbaharda balı hasat edip yayladan indirdikleri kovanları, temizledikten sonra kar yağdığı şekilde beklemettiklerini belirten Gülmak, şu ifadeleri kullanın:
"İlkbahardanın bol olduğu düşünülüyor. Ülkede kullanılan ülkelerdeki geleceği almalarını geliştirmeyi planlıyor. |