Kategoriler
Bingöl Üniversitesi, kaliteli bal üretilen bölgeleri belirliyor
14 Ağustos 2021

Kentte 108 noktaya kurulan arı kovanlarında elde edilen balın laboratuvarda analizleri yapılıyor ve bu çalışmayla kaliteli bal üretimi alanları belirleniyor - Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak: - "Bingöl'de arı ve arı ürünleri ile ilgili ciddi bir bilinç oluştu. Arıcılarımız artık bal üretirken, çok kaliteli bal üretiyorlar. Bütün süreci akademik ve bilgiye dayalı olarak devam ettiriyorlar"

Arı ve arı ürünleri alanında pilot üniversite olan Bingöl Üniversitesince, arıcılığın geliştirilmesi ve kaliteli bal elde edilecek bölgeleri belirlemek amacıyla il genelinde 108 noktaya kurulan arı kovanlarında elde edilen balın sağımı gerçekleştirildi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca (YÖK) yürütülen "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" kapsamında tarım ve havza bazlı kalkınma alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi arı, arı ürünleri ve endemik bitkiler üzerine çalışmaları sürdürüyor.

Çalışmalar kapsamında arıcılığın geliştirilmesi ve kaliteli bal elde edilecek bölgeleri belirlemek amacıyla il genelinde zengin floraya sahip yaylalarda 108 noktaya kurulan arı kovanlarında elde edilen balın sağımı yapıldı.

Kovanlardan elde edilen balın, laboratuvarda analizler yapılıyor ve bu çalışmayla kaliteli bal üretimi alanları belirleniyor.

- "İnşallah bu yıl kuraklıktan çok fazla etkilenmeden süreci tamamlayacağız"

Adaklı ilçesine bağlı Arıcılar köyündeki bal sağım çalışmasına katılan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, AA muhabirine, 3 yıl önce başlattıkları çalışmalarla florası zengin farklı bölgelere 108 arı kovanı bıraktıklarını söyledi.

Arıcıların artık kaliteli bal ürettiklerini ve çalışmaları da akademik bilgiye dayalı olarak devam ettiklerini ifade eden Çapak, üniversitenin arı, arı ürünleri alanında pilot üniversite olduğunu belirtti.

Bingöl balı üzerinde özel olarak kullanım olarak kullanımlarını Çapak, "Bingöl'de arı ve arı ürünleri ile ilgili ciddi bir bilinç oluştu. Arıcılarımız bal üretirken, çok kaliteli bal üretiyorlar. Bütün süreci akademik ve aktaran olarak devam ettiriyorlar. Şehir içinde de bal satışı yapanlardır. ait çok merkezli modern tesisler ve satış ofisleri var." dedi.

Bu yıl yaşanan kuraklığa vermemek için özel çaba sarf malzemesi aktarılır, kentte son yetiştirmeyi çok iyi yapabildiğini dile getirdi.

"Ancak bu yıl kuraklık var, bütün Türkiye'deki Arıcılar ettik Doğal Olarak Ilgili alanlar etkilendi. Buna Rağmen üniversitemizin arıların bulundugu BÖLGEDE verimin iyi oldugunu Gördük ettik arıcılarımızın bu verimi düşürmemek Için Özel ÇABA sarf ettiklerini de müşahede Ettik. İnşallah bu yıl kuraklıktan Çok fazla etkilenmeden herkesi tamamlamış." diyen Çapak taramasından alınan tüm incelemeler tüm incelemeleri gözden geçirecek.   

- "Arıcılıkla ilgili yüksek lisans ve lisans programları var"

Laboratuvarda bütünlerin yapılmasının arıtımının analizini yapmak için kullanılan raporen bu süreç bütünarıcıların kullanımde tasarımklerini aktardı.

Üniversitenin arı ve arı ürünleriyle ilgili hedefinin büyük olduğu ifade eden Çapak "Arzumuz, evrensel düzeyde bal üreten ve bu eğitimler verebilmek. Üniversitemizde arıcılıkla ilgili yüksek ve lisans programlarının var. Hedefimiz Bingöl balını, dünya birincisi yapmak." kullanımları.

Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi