Kategoriler
Muğla'da arıcıların "bal bahçeleri" de yandı
5 Ağustos 2021

Çam balı üretim merkezlerinden Muğla'daki orman yangınlarının, üretim ve ihracat açısından arıcılık sektörünü olumsuz etkilemesi bekleniyor - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Genel Başkanı Ziya Şahin: - "Bal ithalatının artmasını istemiyoruz. İhtiyaç diğer bal çeşitleriyle karşılanabilir"

Türkiye'nin önemli çam balı üretim merkezi Muğla'daki orman yangınlarının, üretim ve ihracat açısından arıcılık sektörünü olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Genel Başkanı Ziya Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla'nın Türkiye'deki çam balı üretiminin yüzde 70-80'ini tek başına karşıladığını söyledi.

İlde fazla ekim alanı bulunmadığını, insanların arıcılık ve çam balı sektöründen ekmek kazandığını anlatan Şahin, çam balı sezonunda yaklaşık 3,5 milyon kovana ulaşıldığını aktardı.

Şahin, 20 gün sonra bu yangınlar başlasaydı olacaklara da işaret ederek, şunları kaydetti:

"Şimdi burada bulunan kovan sayısı 3-4 bini geçmez. Ama 20 gün sonra bu yangınlar yaşansaydı milyonlarca kovan kaybedilecekti. Kovanlarımız şu anda Anadolu'da yüksek yaylalarda, Kayseri'de ve Sivas'ta. Biz gezici arıcılık yapıyoruz. Ağustos 15'ten sonra arıcılar Muğla'ya gelir. Arıcılarımızın şu anda evleri, malzemeleri ve ekmek tekneleri yandı. Muğla'daki arıcılarımızın 30 yılı gitti. Bu çam ağaçları buradaki arıcıların bal bahçeleridir. Türkiye'de üretilen balın 35-40 bin tonu çam balıdır. Bunun da 15-20 bin tonunu Muğla tek başına karşılar. Şu anda yanan ormanlar da Muğla'nın çam balı üretim alanlarının yarısını bitirdi. Biz 3,5 milyon arı konaklatıyorduk. Türkiye'nin bütün arıları buraya geliyordu. Şu anda boştayız. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Muğla'da 6 bin arıcımız var. Sadece Marmaris ve Milas'ta 1600 arıcımız var. Bu arıları nasıl kıştan çıkartacaklar?"

- Basra (koşnil) böceği tehlikede

Çam balı üretiminde koşnil böceklerinin önemine dikkati çeken Şahin, "Çam balı 1 yıllık bir baldır. Basra böceğinin yaşam döngüsü 1 yıldır. Mart sonunda yumurta döngüsüne girer. 1,5-2 ay sonra ağacın ince kabuklarının altına konuşlanır. Bunların beslenmesi de çamın öz suyuyla devam eder. Bu suyun yüzde 20'si protein, yüzde 80'i karbonhidrattır. Böcek, proteini alır, karbonhidratı dışkılardı. Yaşamını devam ettirmek için bunu yapıyordu ama böcek de bitti." değerlendirmesinde bulundu.

Şahin, yangından sonra mutlaka arıcılarla bir araya gelinmesini ve yol haritası için çalıştay yapılmasını istediklerini belirterek, "Bu anlamda uygulanacak acil eylem planı balı Bosna-Hersek'ten ithal etmek değildir. Bal ithalatının artmasını istemiyoruz. İhtiyaç diğer bal çeşitleriyle karşılanabilir. Çam balı Ege'de yapılır ama merkezi Muğla'dır. Çam balı yine olacaktır. Ama artık ihraç yapamayız. Devletin birtakım önlemler alması lazım." diye konuştu.

- Muğla'da bal üretiminin düşmesinde Basra böceği etkisi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de 8,1 milyon arılı kovan, 83 bin 210 arıcılık işletmesi ve 114 bin 471 ton bal üretimiyle Türkiye'nin, dünyada ikinci sırada yer aldığını söylemişti.

Üretilen 471 ton bal-40 bin tonununun çamııı ve bundan 6-8 bin to nunununlu 30 "Türkiye'de bal konusunda yaklaşık 25'i çam balı kendi içinde çam ormanında elde edilmiştir. yüzde 90'ını da karşılayabiliyor." kullanmıştı.

Tarımsal Ekonomi ve Geliştirme Enstitüsü Müdürlüğü Arıcılık Ürün Raporu 2021'e göre, Türkiye'de bal üretimi 2020'de bir gelişme Politika karşılaştırması 4,8 azalarak 104 bin ton olarak gerçekleşti.

Bal üretimiil bazında ilk yıl yıl içinde Türkiye'deki toplam bal ordu 17 bin 213 birinci, Adana 12 bin 172 tonla ikinci Muğla ise yaklaşık 6 bin 104 ton bal üretimi ile burada yer aldı.

Geçen yıl, bir ana üretim, sayı Ordu'da yüzde 0,9, Adana'da yüzde 9,9 artarken, Muğla'da yüzde 58,4 azaldı.

Önceki 15 bin olayda yaşanan olaylarda yaşanan bu şiddetli olayda, iklim iklimi nedeniyle yaşanan bu şiddetli olayda yaşanan olaylarda yüksek sıcaklıklara bağlı azalış yaşanmış.

Türkiye'de ciddi çocuklarına neden olan bu durum, Türkiye'de arılı kovan hayattaki 11'lik pay ile lider yaşatan Muğla'nın bal çocukların kaderine gerilemesine bakış.

Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi