Kentte ilkbaharın gelişiyle zengin floraya sahip
yüksek kesimlerindeki yayla ve dağlara götürülen kovanlarda organik olarak
üretilen Ardahan çiçek balı, yörenin coğrafi işaretli ürünleri arasında yer
alıyor.
Kendine özgü aromasıyla bilinen bal, ilde Ardahan
Arıcılar Birliğine üye yaklaşık 785 arıcı tarafından 45 bin kovanda üretiliyor.
Arıcılar başta olmak üzere şehrin ekonomisine de katkı
sunan balın rekoltesinde bu yıl havaların kurak gitmesi yüzünden çiçek ve
polenin fazla olmaması sebebiyle düşüş öngörülüyor.
Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu,
Halil Efendi Mahallesi'nde kendisine ait kovanlarda yaptığı inceleme yaptı.
Evliyaoğlu, gazetecilere, arıcıların da bu yıl kuraklıktan etkilendiğini
söyledi.
Kuraklık nedeniyle yörede bal rekoltesinin düştüğünü
dile getiren Evliyaoğlu, "Sağım sezonuna yaklaşık bir ay kaldı ama
elimizde bal yok, kovanlarda verim çok düşük. Normalde bir kovanda ortalama
beklenen bal miktarı 17 kilogramdır ancak şu an bal yok." dedi. |