Karaçalı bitkisinin yoğun olarak yetiştiği Trakya
karaçalı balı üreten gezgin arıcıların vazgeçilmez durakları arasında yer
alıyor.
Nektar, polen, propolis üretim miktarı bakımından
önemli bitkiler arasında yer alan karaçalının yetişme alanları arasında Edirne,
Kırklareli ve Çanakkale başı çekiyor. Karaçalı için yüzlerce kilometre yol
katedip günlerce kovan başında konaklayan arıcıların Trakya'daki mesaisi devam
ediyor.
Sarı çiçeklerini açtığı haziran ayında karaçalı
bitkisi etrafında bal üretimi için Balıkesir, Muğla, Aydın gibi illerden gelen
gezgin arıcılar için mesai sabahın erken saatinde başlıyor. Arıcılar gün
ışırken kovanların yakınındaki çadırlarda yoğun bir güne uyanıyor.
Kovanları sık sık kontrol ederek arılarının durumuna
bakan arıcıların bölgedeki zorlu mesaileri ay sonuna dek sürecek. Bölgede
yaklaşık 150 arıcı, 25 bin kovan arısıyla üretim faaliyetine devam ediyor.
Bereketli bir sezon geçirmeyi umut eden arıcılar sağım
sonrası karaçalı balı üretimlerini tamamlamış olacak.
- Edirne'de karaçalı balına olan ilgi her geçen yıl
artıyor
Edirne'nin Lalapaşa ilçesinin Bulgaristan sınırındaki
Hüseyinpınar köyündeki üreticilerden İbrahim Çakır, AA muhabirine, bölgeyi söz
konusu bitkinin yoğunluğu dolayısıyla tercih ettiğini söyledi.
Karaçalı yoğunluğundan bölgeye yurdun birçok
yöresinden gezgin arıcıların geldiğini anlatan Çakır, "Bu balı almak için
Trakya'ya binlerce kovan getiriliyor ve bu bal ülkemizin birçok yerinde
tüketicilerle buluşuyor. Bu balın en güzel kısmı organik bala en yakın bal
olmasıdır. Karaçalı bazı bölgelerde çaltı olarak da geçmekte. Karaçalı doğada
yetişen, hiçbir şekilde ilaca ve zirai müdahaleye maruz kalmayan bir bitkidir.
O nedenle karaçalı balı son dönemde popülaritesini hızla artırmaktadır."
diye konuştu.
Çakır, ürünün yurt dışında yaşayan Türkler tarafından
da tercih edildiğini, bu balı tatil dönüşü yanlarında götürdüklerini ifade
etti.
- Evden uzakta bal mesaisi
Balıkesir'in Burhaniye ilçesinden Edirne'ye karaçalı
balı üretimi için gelen gezgin arıcı Nahide Atıcı da 20 Mayıs'tan bu yana
kovanların başında olduklarını söyledi.
Arıların petek ve şerbetlerini vererek ürün alacakları
günü beklemeye başladıklarını belirten Atıcı, "Sağım zamanı geldiği zaman
balı alıp köye dönüyoruz. Zor bir meslek. Biz çaltı deriz. Trakya'da karaçalı
balı olarak deniyor. Bu bal için 2,5 ay evden ayrı kalıyoruz." dedi.
Eşi İrfan Atıcı da karaçalı balının kaliteli bir bal
olduğunu ancak bal üretiminin yıldan yıla değişiklik gösterdiğini, her yıl aynı
verimi alamadıklarını ifade etti.
- "Karaçalı balını üretmek zordur"
Kırklareli'ndeki üreticilerden Serkan Kovankaya ise
diğer bal çeşitlerine göre karaçalı balını üretmenin zor olduğunu söyledi.
Bu balın üretiminin sadece haziran ayında olduğunu
dile getiren Kovankaya, "Karaçalı balının lezzetini bilen bilir. Bu balı
elde etmek gerçekten çok zordur çünkü bu karaçalılar 10 veya 15 gün çiçek
açıyor." dedi.
Her arıcının karaçalı balı üretemediğini anlatan
Kovankaya, "Karaçalı balını almak zordur. Her arıcı karaçalı balı
alamıyor. Karaçalıyı çiçek balıyla karıştırıp yapanlar da var." şeklinde
konuştu.
Kovankaya, karaçalı balının aromasından, antioksidan
değerinden, daha koyu olmasından ve geç kristalleşmesinden dolayı tercih
edildiğini sözlerine ekledi.
- 300 ton verim bekleniyor
Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy da
tarımsal alandan uzak yerlerde olması dolayısıyla bu bitki çiçeklerinin
herhangi bir kimyasala temas etmediğini söyledi. Bu nedenle karaçalıdan çok
kaliteli bal elde edildiğinin altını çizen Aksoy, "Trakya'da karaçalı
bitkisi yoğunluğu fazla, o yüzden bu bitkiden aromasıyla öne çıkan balı üretmek
üzere bölgeye gelen çok gezgin arıcıyı ağırlıyoruz. Trakya karaçalı bitkisinin
fazlalığı dolayısıyla karaçalı balı üretiminde önde. Kırklareli özeline
bakarsak geçen yıl 230 ton olan karaçalı balı üretimimizin bu yıl 300 ton
olmasını bekliyoruz." dedi.
Aksoy, karaçalı balının bilimsel olarak da ortaya
konulmuş değerlerinin olduğunu söyledi. Aksoy, bu ürünün diğer bal çeşitlerine
göre üretiminin az olduğunu belirtti.
Karaçalı balının haziran ayında 2 hafta çiçek açan
karaçalılardan üretildiğini dile getiren Aksoy, "Çiçek dönemi kısa
olduğundan çok yüksek miktarda üretmek mümkün olmuyor. Bal sağım dönemi kısa.
Kırklareli ve Trakya özelinde söylersek bu sene çok bereketli bir yıl
geçiriyor." diye konuştu. |