Türkiye'de son yıllarda, devlet desteğiyle arıcılığın
yaygın yapıldığı illerden Ağrı'da, kış aylarının sert geçmesi nedeniyle
sonbaharda arı kovanlarıyla sıcak kentlere göç eden arıcılar, kaliteli bal
üretmek için yeniden bölgeye gelmeye başladı.
Bitki çeşitliliği bakımından oldukça zengin olan,
akarsu kaynaklarının bulunduğu bölgeye kamyonlarla arı kovanlarını getiren
arıcılar, kaliteli bal üretmek için mesaiye başladı.
Havaların durumuna göre her yıl nisan ve mayıs
aylarında yaylalar ile akarsu yakınlarına kurdukları çadır ve barakalarda
yaşamlarını sürdüren arıcılar, zorlu bir çalışma yürütüyor.
Günün ilk ışıklarıyla uyanan ve kovanlardaki arı kolonileriyle
gece gündüz demeden ilgilenen arıcılar, gelişimini sağlamak için arılarının
bakımını günlük yapıyor.
- Kovanlarını onaran arıcılar, tatlı bir telaş yaşıyor
Kovanlar ve çıtaları onararak arılarına sağlıklı bir
ortam oluşturan arıcılar, kaliteli bal üretebilmek için ailelerinden uzakta,
teknolojiden yoksun, doğayla iç içe yaşam sürüyor.
Her türlü doğa şartına göğüs geren ve bu sıralar tatlı
bir telaş yaşayan arıcılar, yaylalarda ürettikleri balları sonbaharda iç
piyasada satarak aile ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Arıcı Cihan Altın, AA muhabirine, arıların, doğanın
canlandığı ilkbahar ayalarında çeşitli bitkilerden polen aldığını söyledi.
Bölgede kışların çok çetin geçtiğini, arıların bu
durumdan olumsuz etkilenmemesi için ekim ayında sıcak bölgelere gittiklerini
ifade eden Altın, şöyle konuştu:
"Yerli arıcıyım ve yeni sezonda bal üretmek için
konaklamaya başladık. Biz gece gündüz demeden arılarla uğraşıyoruz ve bu yüzden
işi sevmek lazım. Nakliye esnasında 'Arılarımızda zayiat var mı?' diye
kovanları kontrol edeceğiz. Arkadaşlarımız ilkbaharda arıların temel ihtiyacı
olan petek çerçeveleri yapıyor, onlara mum takacağız. Arının daha iyi ve hızlı
yavru atabilmesi için mum hazırlayacağız. Şu anda katır tırnağı bitkileri
açmış, biz buna polen deposu diyoruz. Aynı şekilde üçgül bitkisi ve benzerinde yabani
korunga ilk açan bitkiler arasında yer alıyor. Bu bitkiler bizim için olmazsa
olmaz bir fırsattır."
- Devlet destekli tanıtımlar yörede üretilen bala
ilgiyi arttırdı
Altın, kentte kimyasal ilaçlama ve sanayileşme
olmadığı için havanın temiz olduğunu belirterek, bu sayede arıların daha
kaliteli bal ürettiğini dile getirdi.
Valiliğin son yıllarda düzenlediği bal festivalleriyle
kentte üretilen balın daha iyi tanıtıldığını ve bunun satışlara olumlu
yansıdığını aktaran Altın, "Şekersiz bal ürettiğimiz için koloni başına 15 kilogram bal alsak
bizim için yeterlidir. Allah bereket versin. Burada 150 kovanımız var ve
Tokat'tan gelecek kovanlarımız var." diye konuştu.
Arıcılardan Bekir Demir ise kovanlarını yaylalara
bırakarak zorlu bal sezonuna başlamanın sevincini yaşadıklarını belirterek,
"Harmanımızı kurduk ve elemanlarımız çalışmaya başladı. Mevsim iyiyse
bizim bal getirimiz iyi olur. Toprak biraz yağmurunu aldı ama bundan sonra
yağmur ihtiyacı var. Yağmur iyi yağarsa bal sezonu da iyi olacak."
ifadelerini kullandı. |