Balparmak'tan yapılan açıklamaya göre, Balparmak,
arıcılık mesleğinin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak, kaliteli ve verimli,
katma değerli arı ürünlerinin üretimini artırmak hedefiyle sürdürdüğü
çalışmaları tüm Türkiye'de yaygınlaştırıyor.
Bu çerçevede İAYB ile değerli iş birliğine imza atan
Balparmak, Sürdürülebilir Arıcılık, Katma Değerli ve Verimli Arı ürünleri
Üretim Programı'nı başarıyla tamamlayan 8'i kadın toplam 30 arıcıya
sertifikalarını teslim etti.
28 Mayıs Cuma günü İstanbul İli Arı Yetiştiricileri
Birliği'nin Pendik Aydos'taki arılığında gerçekleştirilen sertifika törenine
Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, Balparmak Genel Müdürü Onur
Özyurt, İstanbul İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Onur Çilenk, Balparmak
Ar-Ge ve Kalite Direktörü Dr. Emel Damarlı, Balparmak Hammadde Tedarik
Direktörü İsfendiyar Üzümcü, Balparmak Arıcılık Akademisi Eğitim Uzmanı Dr. Ali
İhsan Öztürk ve 30 arıcı katıldı.
- "Arıcılarımızın yanında olmayı
sürdüreceğiz"
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Balparmak
Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, şunları Balparmak'ın 40 yıldır omuz
omuza çalıştığı arıcılara ve arıcılık mesleğine karşı olan sorumluluğunun
bilinciyle hareket ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
"İstanbul denildiğinde aklımıza arıcılık gelmese
de aslında bu bölgede ciddi bir potansiyel var. İstanbul'da Kartal, Pendik,
Şile, Çatalca, Silivri, Beykoz gibi benzer floraya sahip birçok bölgede
arıcılık yapılıyor. İstanbul İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile yaptığımız bu
önemli iş birliği ile İstanbullu arıcılara ve ailelerine ürün kalitelerinin
iyileştirilmesi, balın yanı sıra diğer arı ürünleri üretiminin de teşvik
edilmesi, kadınların ve gençlerin de sektöre kazandırılmasına yönelik teorik ve
uygulamalı olmak üzere bir eğitim programı düzenledik. 'Sürdürülebilir Arıcılık,
Katma Değerli ve Verimli Arı ürünleri Üretim Projesi' kapsamında
gerçekleştirdiğimiz eğitim programımızı, pandemi koşullarını dikkate alarak ilk
günü Balparmak'ın Çekmeköy kampüsünde teorik ve devamında 3 gün süreyle
Birliğin Aydos'daki arılığında uygulamalı olmak üzere iki farklı noktada
gerçekleştirdik. Bu eğitim programı ile arıcılarımızın bilgilerini
güncelleyerek, onlara sürdürülebilir arıcılık ve arı sütü üretimi konusunda önemli
bilgiler aktardık. Kırsal kalkınma bölgelerindeki kadın ve gençleri arıcılığa
kazandırmak hedefiyle 2018 yılında hayata geçirdiğimiz 'Balparmak Arıcılık
Akademisi' ile sektöre değer katmaya devam edeceğiz ve önümüzdeki dönemde de
akademi çatısı altında eğitim programlarımız artarak devam edecek,
arıcılarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz."
İstanbul İli Arıcılar Birliği Başkanı Onur Çilenk ise
Balparmak ile arıcı eğitimleri konusunda yaptıkları iş birliğine ilişkin şu
değerlendirme bulundu:
"Zengin bitki örtüsü ile arıcılık için oldukça
elverişli olan ülkemizde, arıcılığın önemi ve bu mesleğin sağlayacağı
kazanımlar çok büyük. Arıcılık için coğrafi olarak verimliliğin çok yüksek
olduğu ülkemiz, bal üretimi açısından Çin’den sonra dünyada 2. sırada yer
alıyor. Dünyadaki diğer ülkelerle kıyaslandığında, iklim, bitki örtüsü, bal arısı
popülasyonundaki genetik çeşitlilik bakımından, ülkemiz oldukça yüksek arıcılık
potansiyeline sahip. Böylesi zengin bir coğrafyanın değerini bilmek, hepimizin
sorumluluğu. Biz de Balparmak ile yaptığımız bu iş birliği çerçevesinde
arıcılarımız ve arıcı adaylarımıza, sağlıklı ve doğal balın üretiminin yanı
sıra katma değeri yüksek arı sütü, polen, propolis gibi arı ürünlerinin
üretilmesi için önemli bir eğitim fırsatı yakalamış olduk. Bu sayede
arıcılarımızın bilgileri güncellendi, dağarcıklarına yeni bilgiler eklendi." |