Araştırmalar dünya genelinde, elma, kiraz ve yaban
mersini veriminin yetersiz polinasyon (tozlaşma) nedeniyle azaldığını
gösteriyor
Dünyada arı popülasyonunun azalması konusunda
farkındalık yaratmak için 2017 yılından bu yana 20 Mayıs “Dünya Arı Günü’’
olarak kutlanıyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)
verilerine göre, zirai mahsule büyük katkı sağlayan polinasyonun baş faktörü
arıların sayısındaki azalma, gıda güvenliği konusunda endişeye yol açıyor.
Bitkilerin tohum ve meyve üretebilmeleri için
çiçeklerin tozlaşmasını sağlayan baş aktör olan arılar, besin zincirinde büyük
öneme sahip.
FAO’ya göre, ekosistemi dengeleyen arılar ve benzer
tozlayıcılar, dünya çapında mahsul üretiminin yüzde 35’ini etkiliyor.
Beslenmenin yüzde 90’ından fazlasını oluşturan 100
bitki türünden dörtte üçü, arıların polinasyonu sayesinde elde ediliyor.
Polinasyon, meyve ve tohum üretimini sağlamakla
kalmıyor, aynı zamanda daha fazla çeşitlilik ve verim sağlıyor.
Son yıllarda dünya genelinde yaşanan arı
popülasyonundaki düşüş, tarımda kullanılan kimyasallara, insan faktörüne ve
ekolojik sistemin bozulmasına bağlanıyor.
Yapılan araştırmalar, elma, kiraz ve yaban mersini
veriminin yetersiz polinasyon nedeniyle azaldığını gösteriyor.
Uzmanlar, arı türlerinin neslinin tükenmesinin domino
etkisiyle bitkilerin, mahsullerin ve potansiyel olarak tüm ekosistemin ortadan
kalkmasına yol açacağına işaret ediyor.
FAO Genel Direktörü Jose Graziano da Silva, arı
sayısının azalmasının kahve, elma, badem, domates ve kakao gibi mahsulleri
doğrudan etkileyebileceğine dikkati çekiyor.
Silva, evde çiçek yetiştirmenin bile arı nüfusunu
artırma yönündeki çabalara katkı sağladığını vurguluyor.
-İlk kez dünya arı haritası çıkarıldı
Bilim insanları dünyada 20 binden fazla türü olduğu
tahmin edilen arıların, yeryüzündeki dağılım haritasını hazırladı.
Haritada, diğer hayvanların aksine, kutuplara doğru
gidildikçe arı türlerinin arttığı, ekvator yakınlarında ise çeşitliliğin
azaldığı gözlendi.
Arılar tropikal bölgelere göre çölleri ve ılıman
ortamları tercih ederken buna neden olarak ağaçların, bodur bitki ve çiçeklere
kıyasla arılara daha az besin sağlaması gösteriliyor.
Uzmanlar, en fazla arı türünün ABD’de görüldüğünü
ancak Afrika kıtasında ve Orta Doğu'nun yüksek kesimlerinde keşfedilmemiş
çeşitliliğin, tropik bölgelerden daha fazla olduğunu belirtiyor.
Haritada Türkiye, arı çeşitliliğinin yoğun olarak
görüldüğü ülkeler arasında yer alıyor.
-Kovid-19'un arıcılığa etkisi
Çin'in Vuhan kentinden dünyaya yayılan yeni tip
koronavirüs (Kovid-19) salgınının, tüm diğer sektörleri olduğu gibi arıcılığı
da olumsuz etkilediği ifade ediliyor.
Uzmanlar, yoğun emek harcanması gereken arıcılık
sektöründe, Kovid-19’u kontrol altına almak için getirilen ulaşım kısıtlamaları
nedeniyle arıcıların işlerini yapamaz hale geldiğini ifade ediyor. |