Doğal ve kaliteli bal üretimi için
araştırma yapan 50 yaşındaki Tepe, Manavgat'ın sıfır rakımından Toroslar'daki 2
bin 500 rakıma kadar tüm çiçeklerden bal elde etmek için "gezici mobil arı
tırı" yaptırmaya karar verdi.
Benzerlerinden daha büyük ve teknolojik
bir arı tırı projesi hazırlayan Tepe, mekanik ve elektronik sistemli her
birinde 20 çıta bulunan 350 kovanlı tır dorsesi yaptırdı.
Güneş panelleri ile kendi elektriğini
üretme özelliğine de sahip olan tırda, güvenlik kameraları, uydu sistemi,
internet, araç takip sistemi, raylı çelik kovan sistemi, bal sağma ünitesi, bal
dinlendirme ünitesi, su tankı, ilaçlama tankı, arı peteklerini muhafaza deposu,
jeneratör ve yangın söndürme tüpleri bulunuyor.
Park edildiği sırada arazi şartlarına
göre aracın dengede durmasını sağlayan mekanik sistem de bulunan tırda, hareket
halinde kötü hava şartlarından arıların zarar görmemesini sağlayan raylı kayar
branda sistemi de devreye giriyor.
Sistem, güneş panellerinden elektrik
üretilemediği durumda ise jeneratörün devreye girmesine imkan sağlıyor. Kışın
arıları muhafaza etmek için ısıtma sisteminin de yer aldığı tırda, ayrıca iki
insanın rahatlıkla yaşayabileceği yatak ve yaşam malzemelerinin bulunduğu bir
oda bulunuyor.
Sezonda elde edilen ve analiz için
laboratuvara gönderilen bal, gerekli incelemenin ardından paketlenerek satışa
hazır hale getiriliyor.
- "Organik bal merakı arıcı
yaptı"
Tepe, AA muhabirine, organik doğal bal
yemek için arıcılığa merak sardığını ve zamanla arıcılığı geliştirdiğini
söyledi.
Eşi ile birlikte arıcılığa yer
kovancılığı ile başladığını ifade eden Tepe, daha sonra işinde uzmanlaştığını
aktardı.
Tepe, "Aslında önceden arıcılık
değil, hamallık yapmıyormuşuz. Bir yerden bir yere kovanları taşıyıp
duruyorduk. Kaliteli bal elde etmek için sürekli çiçeği takip etmek gerekiyor.
Ben de hem daha kolay hem de daha kaliteli bal elde etmek için bu sistemi
yaptırmaya karar verdim. Burada çok güzel coğrafyamız var. Sıfır rakımdan 2 bin
500 rakıma 130 kilometrelik bir mesafe var. Bu yüzden kovanları taşımak için
'gezici mobil arı tırı' yaptırdım." ifadelerini kullandı.
Bu sistemle her 21 günde rakım ve konum
değiştirdiklerini aktaran Tepe, "Tırımız 9 ayrı rota değiştiriyor. Nisan
ayından Manavgat'ta ilk sıfır rakımdan 500 rakıma çıkıyoruz, ardından bin
rakıma, bu şekilde 2 bin 500 rakıma kadar çıkıyoruz. Her çıktığımız rakımda
çiçeği yakalayabiliyoruz. Bu şekilde arının da performansı artıyor. Doğal bir
iş yapmış oluyoruz ve şeker vermeden organik bal üretmiş oluyoruz." dedi.
Gezici tırı ile devlet desteğinden de
yararlandığını dile getiren Tepe, sistemin kendisini bir yılda amorti ettiğini
anlattı. Üretim kapasitesinin hava şartlarına, çiçeğe ve arının gücüne bağlı
olduğu bilgisini veren Tepe, "gezici mobil arı tırı" ile geçtiğimiz
yıl 4 ton bal aldığını, 2021 yılında ise 10 ton bal elde etmeyi hedeflediğini
kaydetti.
Tepe, geçtiğimiz yıl balın litre
fiyatını ise 200 liradan sattıklarını belirtti. |