Bingöl Üniversitesi arıların
sezon boyunca polen ve nektar bulabilmeleri amacıyla 10 dekar alanda "arı
merası" oluşturdu.
Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma
Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı "Tarım ve Havza
Bazlı Kalkınma" alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi,
arıcılığın gelişimine katkı sağlamak için de çalışma yürütüyor.
Bingöl Üniversitesi Pilot
Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi (PİKOM) tarafından desteklenen, Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksek Okulu bünyesinde yürütülen "Arı Merası
Kurulması" projesi kapsamında Genç kara yolunda bulunan tarımsal uygulama
alanında oluşturulan meraya 10 farklı bitki ekimi yapıldı.
- "Tıbbi ve aromatik
bitkilerle çiçekli bir ortam sağlamayı planlıyoruz"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek
Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erdal Çaçan, AA muhabirine, tarımsal
uygulama ve araştırma alanında arıcılığın gelişimine katkı sunmak için arı
merası kurduklarını söyledi.
"Amacımız sezon boyunca yani
nisan ayından eylül ayına kadar olan sürede arıların sürekli çiçek
bulabilecekleri, polen ve nektar toplayabilecekleri bir alanı tesis
etmek." diyen Çaçan, meranın 10 farklı parselden oluştuğunu belirtti.
Çaçan, meraya 10 farklı bitki
ektiklerini ifade ederek, "Bunlar belli bir boya geldikten sonra temmuz
ayından eylüle kadar tıbbi ve aromatik bitkilerle çiçekli bir ortam sağlamayı
planlıyoruz. PİKOM birimi tarafından çalışmamız finanse edilmekte." dedi.
- "Arı merası ara dönem için
çözüm olacak”
Arı merasının arıcıların 1,5
aylık geçiş dönemi için bir çözüm olacağını ve aynı zamanda arıları
hastalıklardan koruyacağını dile getiren Çaçan, şunları kaydetti:
"Bingöl'de arıcılık
faaliyetinde bulunan arıcılar kışı Çukurova bölgesinde geçirmektedir. Bahar
aylarında Bingöl'e gelirler ve yaklaşık 1,5 aylık dönemi burada geçirdikten
sonra yaz aylarında yaylalara çıkarlar, oralardan bal verimi elde ederler.
Fakat bu ara geçişte bir sıkıntıyla karşılaşmaktalar. İlkbaharda buraya
geldiklerinde özellikle nisan ayının ortalarında, mayıs ayı da dahil olmak
üzere bitki örtüsü iyi gelişmediği için yeteri kadar çiçeklenme olmadığından
bitki örtüsünde arılarını besleyememekteler. Arılarını beslemek için şeker
şurubu vermek yoluna gitmektedirler. Bu da arıların yaylaya çıkarken
hastalıklara ve zararlılara dayanıksız hale gelmesine sebebiyet vermekte. Bu
arı merası bu ara dönem için çözüm olacak."
Arıcıların mera sayesinde doğada
çiçekli bitkilerin az olduğu dönemde özellikle 15 Nisan'dan mayıs ayının sonuna
kadarki dönemde arılarına çiçek bulabilecekleri bir ortama kavuşacaklarını
anlatan Çaçan, meranın aynı zamanda küçük aile işletmeleri şeklinde arıcılık
faaliyetinde bulunan üreticilerin, çiftçilerin arılarını dağ, bayır dolaşmadan
köylerinde buna benzer bir sistem kurarak başka bir yere gitmeden, gezici
arıcılık yapmadan faaliyette bulunabilmesi için de örnek olacağını sözlerine
ekledi. |