Kastamonu Arı yetiştiricileri
Birliği Başkanı Ahmet Erdem, üretici sayısının artması ve iklimsel özelliklere
bağlı olarak geçen yıl, önceki yıla göre kestane balı rekoltesinin arttığını
söyledi.
Erdem, AA muhabirine, 2003 yılında
kurulduğundan bu yana birlik başkanlığı yaptığını söyledi.
Kastamonu'da aktif olarak 1000
arıcının bulunduğunu aktaran Erdem, bunların yüzde 60'ının kıyı kesimlerde
kestane balı, diğer bölümünün de iç bölgelerde çiçek balı ürettiğini anlattı.
Bölgede kestane ağaçlarının bol
olduğuna dikkati çeken Erdem, "Orman Bölge Müdürlüğünden aldığım bilgiye
göre, bölgemizdeki kestane ağaçlarının aşısız olması nedeniyle diğer bölgelere
göre damak tadı, kalite, mineral açısından farklı olduğu belirtilmektedir. 2017
yılından bugüne kadar her yıl test yaptırıyoruz. Kastamonu kestane balı, mineral
madde zenginliği açısından diğer illere göre kayda değer farklılık
içermektedir." diye konuştu.
Kestane balı üretiminde
Kastamonu'nun ön sıralarda bulunduğunu vurgulayan Erdem, "2019 yılında
ilimizde 40 bin arı kovanı vardı. 300 ton civarında kestane balı alındı.
2020'de kovan sayımız 50 bine yükseldi. Verilen eğitimler, iklimsel özellikler
ve arı sayısının artmasına bağlı olarak geçen yıl bal üretimimiz 500 tona
yükseldi." ifadesini kullandı.
- Kestane balının kilogramı 150
ila 200 lira arasında satılıyor
Erdem, kestane balının çok sayıda
rahatsızlığa iyi geldiğinin bilindiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Kestane balına halk arasında
'acı bal' derler. Farklı bir aroması, geniz yakan bir lezzeti vardır. Düzenli
kullanıldığında mide, solunum yolu rahatsızlıklarının yanında astım, bronşit,
öksürüğe iyi geldiği biliniyor. Kolesterol, romatizma, alzaymır gibi
hastalıklara iyi geldiği, kan pıhtılaşmasını önleyerek damarları koruduğu ifade
ediliyor. Kestane balı, çiçek balına göre demir, kalsiyum ve fosfor bakımından
daha zengin. Bu da vücudun direncini artırıyor. Kestane balının kilogram fiyatı
geçen yıl 120-150 lira arasında değişmekteydi. Bu sene pandemide tüketimi
arttı. Bu yıl kestane oranına bağlı olarak 150 ila 200 lira arasında satılıyor."
Şenpazar ilçesinde kestane balı
üreten Raif Sezer ise 50 yıldır arıcılık yaptığını belirterek, "Arıları
kestanelerin bol olduğu yere götürürüz. Bal mevsimi geçtikten sonra toplarız.
Yıllık ortalama 400
kilogram balımız, 100 kilogram civarında
polenimiz olur. Tanıdık aracılar gelir ve balı alır. Onlar da başkasına
satar." diye konuştu.
Bu yıl kestane balına ilginin
arttığını aktaran Sezer, "Özellikle koronavirüse iyi geldiği
düşünüldüğünden talep arttı. Elimizde de hiç bal kalmadı." ifadesini
kullandı |