İnvert şeker şurubu,
glukoz/fruktoz şuruplarından farklı bir üründür.
Glukoz demek glukoz
şurubu demek değildir; fruktoz demek de fruktoz şurubu demek değildir!
Glukoz (veya Glikoz):
Birçok
meyvede doğal olarak vardır ve serbest halde olgun meyvelerde (üzüm, incir),
balda, bitki öz sularında, çoğunlukla fruktoz ile birlikte bulunur.
Fruktoz:
Meyve
şekeri adı da verilen fruktoz; serbest olarak tatlı meyvelerde (üzüm, incir,
dut), çiçek tohumlarında ve balda bulunur. Çoğunlukla glikoz ve sakkarozla
birlikte bulunur.
Glukoz-Fruktoz
Şurubu (*):
Nişasta
Bazlı Şeker’ler olarak da adlandırılırlar.
Buğday,
mısır, patates veya diğer bitkilerden elde edilen nişasta, glikoz şurubu yapmak
amacıyla kullanılabilir.
Endüstriyel
olarak genellikle mısır nişastasından üretilmekte olup sektörde kullanılan
birçok çeşidi bulunmaktadır.
Sakkaroz(veya Sukroz):
Doğada
yaygın olarak bulunan en önemli şekerdir (sakkaroz-sukroz). Sakkaroza
"çay/sofra şekeri" de denir. İki adet altı-karbonlu basit şeker
molekülünün birbirine bağlanmasından meydana gelir (iki basit şeker olan glukoz
ve fruktozdan oluşur).
Sakkaroz;
ince bağırsakta ve pankreasta salgılanan sakkaraz-sukraz enzimi ile glikoz ve
fruktoza'a hidrolize edilir.
Şeker
pancarında doğal olarak bulunmakla birlikte, ayrıca şeker kamışı ve ananasta
yüksek oranda sakkaroz vardır. Bitkilerin yeşil yapraklarında glukoz ve
fruktozla birlikte bulunur.
İnvert Şeker Şurubu(**):
Sakkarozun
(Pancar Şekerinin) şerbet haline getirilmesi (şeker çözeltisi/pancar şekeri
çözeltisi) sonrasında hidroliz yöntemi uygulanarak glikoz ve fruktoz’a
parçalanması ile elde edilen ürüne invert şeker şurubu (pancar şekeri şurubu)
denilmektedir. Kaynağı pancar şekeri olduğundan pancar şekeri şurubu olarak da
tanımlanabilmektedir.
Balda
ve meyvede doğal olarak bulunan şeker kompozisyonlarının benzeri invert şeker
şurubunda da bulunmaktadır. Balda önemli miktarda invert şeker vardır (yaklaşık
%70 oranında oranında monosakkaritler-glukoz ve fruktoz). Bal, olgunlaşma
derecesine göre farklı miktarlarda sakkaroz içermektedir.
(*) Türk Gıda
Kodeksi Şeker Tebliği’ nin 4. maddesinin f fıkrasında “
Glukoz şurubu veya glukoz-fruktoz şurubu veya
fruktoz-glukoz şurubu; Nişasta veya inulinden veya bunların karışımından
elde edilen besleyici değeri olan sakaritlerin saflaştırılmış ve koyulaştırılmış
sulu çözeltisi” olarak tanımlanmıştır. Ayrıca, Glikoz Şurubunun, Türk
Standartları Enstitüsü tarafından yayınlanan TS 10752 standartı da bulunmaktadır.
(**) Türk
Gıda Kodeksi Şeker Tebliği’nin 4. Maddesinin e fıkrasında “ invert şeker şurubu;
Kristallendirilmiş sakarozun suda çözünerek hidroliz yöntemi ile kısmen
indirgenmesinden elde edilen ve invert şeker oranı kuru maddede
ağırlıkça %50’den fazla olan, sulu sakaroz çözeltisi” olarak tanımlanmıştır. Ayrıca,
İnvert Şeker Şurubunun, Türk Standartları Enstitüsü tarafından
yayınlan TS 12067 standartı da bulunmaktadır.
|