Bingöl Üniversitesi Pilot
Üniversite Koordinasyon Merkez (PİKOM) tarafından hazırlanan proje ile kırsalda
yaşayan kadınlar Bingöl balının markalaşmasına katkı sunacak.
Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon
Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında PİKOM tarafından hazırlanan
"Çalışkan Arı, Üretken Kadın, Kaliteli Bal Projesi" ile ilk etapta
kırsal alanda yaşayan 20 kadına iş olanakları sağlamak amacıyla 40 saat sürecek
"mutfakta temel besin uygulamaları, hijyen ve sanitasyon ile ballı
lezzetler geliştirme" eğitimleri verilecek.
Bingöl balının yöresel
lezzetlerde ve dünya mutfağında kullanılması için de eğitim alacak kadınlara
daha sonra arıcılıkta ihtiyaç duyacakları arı kovanı ve arı ile diğer
ekipmanlar verilecek.
Bingöl Üniversitesi Öğretim Üyesi
Doç. Dr. Üzeyir Kement, gazetecilere yaptığı açıklamada, kadınlara temel
besinler ve içeceklerin kullanımı ile ilgili akademik bilgiler verdiklerini
söyledi.
Hijyen ve sanitasyon konusundaki
temel eğitimleri aktardıklarını, uygulama mutfağında temel bazı soslar
geliştirdiklerini dile getiren Kement, "Projemiz kapsamında kadın
girişimcilerimizin sadece balla ilgili ticari faaliyetlerde bulunması değil, aynı
zamanda yerel ve dünya mutfağında ürünü alternatif şekilde nasıl kullanacağı
noktasında da çalışmalar yaptık. Öncelikle yerel mutfak ürünlerini dikkate
alarak hareket ettik. Bu yiyecek ve içeceklerin içerisinde balı alternatif
şekillerde kullandık." diye konuştu.
- "Mutfağın her aşamasında
kadının olmasını istiyoruz"
Proje yürütücüsü Bingöl
Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Fatma Esen de temel amacın
kırsal kesimde yaşayan kadınlara iş olanakları sağlamak olduğunu belirtti.
"Mutfağın her aşamasında ya
da bal ile ilgili konuda A'dan Z'ye kadının olmasın istiyoruz." diyen
Esen, Bingöl balının yerel ürünler ve lezzetlerle buluşmasına ve markalaşmasına
katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.
Proje kapsamında 20 kadını
istihdam edeceklerini dile getiren Esen, projenin eğitim, üretim, markalaşma ve
satış olarak 4 aşamadan oluştuğunu aktardı.
Kadınların bir değil birden fazla
iş olanağı edinmesini istediklerini belirten Esen, bu nedenle onlara hem mutfak
eğitimi hem de aktif arıcı olmalarını sağlayacak eğitimler verdiklerini ifade
etti. |