Sinop'un gür kestane
ormanlarından arıcılar tarafından doğal yolla üretilen coğrafi işaretli
"Sinop kestane balı", pazardan daha fazla pay almaya hazırlanıyor.
Sinop Üniversitesi Doğal Ürünler
Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından iki yıldır yürütülen çalışmalar
neticesinde yüzde 97 polen değeri, tat ve doğal üretimi gibi kendine özgü
değerlere sahip olduğu belirlenen "Sinop kestane balı", Türk Patent
ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) tescil edildi.
Sinop Üniversitesi Rektörü Prof.
Dr. Nihat Dalgın, AA muhabirine, kentteki kestane ormanlarından üretilen doğal
kestane balının tescil edilmesinin gerçek kestane balı tüketmek isteyenler
açısından mutluluk verici olduğunu söyledi.
Üniversitelerince çok titiz bir
çalışma yürütüldüğüne işaret eden Dalgın, "İki yıllık emek sonucunda Sinop
kestane balı tescil edildi. 'Sinate' adı altında markalaşma süreci de
tamamlanmış oldu." dedi.
Tescil ve markalaşma süreci
tamamlanan balın artık yurt içi pazarına açılması çalışmalarına başladıklarını
anlatan Dalgın, "Birinci adım olarak üniversitemiz önderliğine kestane balı
üretimi yapan üreticilerimizi birlik veya kooperatif çatısı altında toplamayı
hedefliyoruz. Böylelikle ürettikleri balı güvenli bir marka adı altında
piyasaya sürmelerini sağlayacağız. Hem kendi ürünlerini üretecekler hem de
korunmuş olacaklar." ifadesini kullandı.
- "Farklı tıbbi faydaları
var mıdır, ortaya koyacağız"
Dalgın, kestane balının insan
sağlığı açısından birçok faydası olduğuna yönelik daha önce bilimsel çalışmalar
yapıldığına dikkati çekerek, "Aldığımız belge ile artık hem üreticilerimizi
hem de tüketicileri korumuş olacağız. Çünkü vatandaş artık tescil edilmiş
gerçek kestane balını tüketme fırsatı bulacak. Sinop kestane balı özelinde
tıbbi alanda çalışmalar da yapacağız. Sağlık açısından belirlenen faydalarının
yanında farklı tıbbi faydaları var mıdır, bilimsel çalışmayla ortaya
koyacağız." diye konuştu.
Üniversite olarak üretici ile
tüketici arasında aracı kurum olduklarını vurgulayan Dalgın, üreticilerin
ürünlerine değer, tüketicilerin de sağlıklı bal tüketebilmelerine olanak
sağlamaya devam edeceklerini kaydetti.
Dalgın, kent genelinde yılda 1300
ton civarında kestane balı üretildiğini, markalaşmanın ekonomiye önemli katkı
sunmasının beklendiğini sözlerine ekledi. |