Muğla'da küresel
iklim değişiklikleri nedeniyle arı ölümlerinin artması, bal üreticilerini
çıkmaza soktu. Türkiye Arı
Yetiştiricileri Merkez Birlik ve Muğla
Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya
Şahin, "400 bine varan arı kaybı için devlet arıcılara destek eli
uzatmalı" dedi. Şahin kilogramını 11.40 liraya mal ettikleri balı, 7- 7.5
liraya satmak zorunda kaldıkları için zarar ettiklerini de söyledi.
Datça ve Marmaris'te bir haftada yaklaşık 300 bal
üreticisiyle biraraya gelerek sorunları değerlendiren Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birlik
ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği
Başkanı Ziya Şahin, özellikle son
zamanlardaki toplu arı ölümlerine de dikkat çekti. Türkiye'deki 7 milyon kovan sayısının 1
milyon 280 binin Muğla'da olduğunu, bu
seneki toplu ölümlerle bu sayının 800 binlere kadar düştüğünü söyleyen Ziya Şahin, Muğla'daki arı ölümlerinin Adana
ve Mersin'de olduğu gibi zirai
ilaçlamadan kaynaklanmadığını söyledi. Şahin şunları söyledi:
KURAKLIKTAN YAŞLI
ARILARDA KIŞA GİRİLDİ
"Buradaki ölümler
küresel iklim değişiklikleri nedeniyle, arıların kışlatma döneminde bizlerin
can simidi olan püren çiçeğinin kuraklık nedeniyle açmaması, arıcılarımızın
yaşlı arılarla kışa girmek zorunda kalmasına neden oldu. Bu da doğal olarak
yoğun miktarda arı ölümlerine neden oldu. Muğla il genelinde arı ölümleri yüzde 60'lara çıkması, bal üreticilerini
de çıkmaza soktu. Muğla'daki 400 bine
varan arı kaybı için devlet arıcılara destek eli uzatmalı. Taze arıyla
kışlatmaya girsek bunlar olmazdı. Bu zayiatlar karşısında bakanlığın en azından
gerek kredi borçları ve gerekse arıcılara arı takviyesi yapılması gerekir.
Mazot ücretlerinde arıcıya özel indirimler düşünülebilir. Bir şekilde
arıcılarımızın ayakta kalması sağlanmalı."
"11'E ÜRETİP, 7
LİRAYA SATIYORUZ"
Üreticilerin satış
rakamları açısından da zararda olduğunu vurgulayan Şahin, Marmaris'in Bayır Köyü'nde arıcılarla yaptığı
toplantıda, "Balın maliyeti bize kilogramı 11 lira 40 kuruş. Bizlerin
pazara verebildiği rakam ise 7 veya 7,5 lira. Burada hepimizin içi yanıyor.
Bunun düzelebilmesi için çok çalışmalar yaptık ama bir türlü düzeltemedik. Eylül ayından bu yana bakanlığımızla
çalışmalarımız sürüyor. Hazırladığımız raporu sunduk. Pazarlarsa satılan bal
aromalı şurupların yasaklanmasını istedik. İnşallah bu yasaklanacak.
Biliyorsunuz glikozun kotası şekere oranla yüzde 18-20 daha fazla. Bunun
indirilmesini istiyoruz. Eski seviyesine yani yüzde 2'lere çekilmeli. Üçüncü
olarak da büyük firmaların baldaki glikoz ya da tatlandırıcı işlemlerini
sonlandırmasını istedik. Bakanlık bu üç isteğimiz üzerinde çalıştığını
açıkladı" diye konuştu.
EN BÜYÜK BEKLENTİ
BAHAR YAĞMURLARI
Muğla Arı
Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve eski Osmaniye Muhtarı arıcı Hasan Hüseyin Aydın da, Marmaris'te birliğe
kayıtlı 600 arıcı olduğunu belirtip, "Kayıt dışını da ekleyince bu rakam
750'yi buluyor. Kovan sayımız ise 180 bin civarında. Önceki yıllarda Marmaris'te ortalama 350 ton bal
üretiliyordu. Şu anda yüzde 50-60 civarında arı ölümü var ama bu kış zayiatı.
Eğer bahar aylarında yağmur iyi olursa o zaman bu 350 tonluk rekolteyi
yakalayabiliriz. Ama baharda hava iyi gitmezse bu rakam kesinlikle düşer. Arı
hızla yok olabildiği gibi aynı zamanda da hızla çoğalabiliyor. Bu tamamen iklim
koşullarına bağlı" dedi.
|