Adıyaman'da arıcılık yapan Mehmet
Yaşar Yiğit'in ürettiği ve kilogramı 400 liradan satılan "safranlı
bal" yoğun ilgi görüyor.
Merkeze bağlı Rezip köyünde
organik bal üreticisi Yiğit, tarlasına bin soğan safran ekti ve yaklaşık 100
arı kovanını safranların bulunduğu yere yerleştirdi.
Arılarını safran çiçekleriyle bir
araya getiren Yiğit, bir yandan safran üretimi yaparken diğer yandan da
arıların safran çiçeğindeki poleni alarak yaptığı balın hasadını
gerçekleştirdi.
Bu yıl ilk kez iki şifa kaynağını
bir araya getirerek 100
kilogram safranlı bal üreten Yiğit'in 400 liradan
sattığı ürünler kısa sürede tükendi.
Kentte 6 yıldır sertifikalı
organik bal üretimi yapan Mehmet Yaşar Yiğit, AA muhabirine, 2018 yılında
safran üretimine başladığını, ektiği soğanların her birinin 3-4 soğan daha
verdiğini, bunları da ekip çoğaltacağını anlattı.
Bal ile safranı buluşturmayı
hedeflediğini belirten Yiğit, "100 arı kovanımı, ektiğim safranların
yanına getirdim. Arılarım oradan özü alıp safranlı bal üretiyor. Ayrıca
hasadını yaptığım safranı bala katarak satmaya başladım. 100 kilogram safranlı
bal, 200 kilogramda süzme bal hasat ettim. Süzme balın kilogramını 150 liradan, safranlı balı
ise 400 liradan satışa çıkardık. Taleplere yetişmekte zorlanıyorum. İnşallah
üretimi arttırmayı hedefliyorum." diye konuştu.
- Tarım ve Orman İl Müdüründen
tebrik
Yiğit'in yaptığı üretimi yerinde
gören Adıyaman Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kiyas, safran ile arıyı
buluşturan üreticiyi tebrik etti.
Safran yetiştiriciliğinin çok zor
olduğunu, bin soğanla üretime başlayan Yiğit'in bunu 5 bin soğana çıkarmayı
hedeflediğini dile getiren Kiyas, "Şu an çiçekler açmaya başladı ve
üreticimiz hasadını yapmaya başladı. Çiftçimizin amacı arılarını da buraya
getirerek ülkemizde çok yüksek ticari değeri olan safranlı balı üretip piyasaya
sunmak." ifadelerini kullandı. |