1 – Kanatlarını saniyede 200 kez sallayan arılar saatte 24 km hızla uçabilirler.
2 – İnsanların gıda olarak kullandıkları tek böcek türüdür.
3 – Arılar daha önce gördükleri insanların yüzlerini, özelliklerine ve detaylarına dikkat ederek, tekrar gördüklerinde tanıyabilirler. (Kaynak: The New York Times)
4 – Büyük 2 göze sahipmişler gibi görünseler de aslında arıların 5 gözü vardır. O büyük 2 gözün arasında arıların ışık yoğunluğunu yorumlamalarına yardımcı olan 3 gözleri daha bulunur.
5 – Balarıları iletişim kurmak için dans ederler. Bu dansa sallamak/sallanmak anlamlarına gelen “waggle” denir. (Kaynak: National Geographic)
6 – Balarıları, aynı insanlar gibi, onları verimsizliğe iten mesleki kaygılardan ötürü strese girerler. (Kaynak: New York Magazine)
7 – Ortalama bir kolonide 50.000 – 80.000 arası arı yaşar.
8 – Bir balarısı günde yaklaşık 2.000 çiçeği ziyaret eder.
9 – Kraliçe arılar hayatları boyunca, diğer arılardan farklı olarak, yalnızca arı sütü ile beslenirler.
10 – Bir kovandaki arıların çoğu dişidir, ama yalnızca 1 kraliçe arı vardır. Erkek arılara “dron” denir ve sayıları birkaç yüz adettir.
11 – Arıların 500 gr bal yapabilmesi için yaklaşık 2 milyon çiçeği ziyaret etmeleri ve 88 bin km yol katetmeleri gerekir.
12 – Bir arı, hayatı boyunca, bir çay kaşığı balın 1/12’sini üretir.
13 – Bal doğal koruyuculara sahiptir ve içerisinde bakteri yetişmez. Örneğin Mısırlılara ait mezarlarda bulunan bal, hala yenebilecek durumdaydı.
14 – Arılar yaklaşık 300 milyon yıldır dünya üzerindeler.
15 – Balın rengi ve tadı, arıların hangi çiçeklerden nektar topladıklarıyla ilgili olarak değişkenlik gösterir.
Arılar için arı gibi çalışıyoruz!
Tüm dünyada ve Türkiye’de arıların başı dertte! Yoğun böcek ilacı kullanımı, habitat kaybı, iklim değişikliği, dengesiz şehirleşme, arılarla birlikte pek çok tozlayıcının sayılarının endişe verici şekilde azalmasına sebep oluyor. Biz, Buğday Derneği olarak, arılara ve diğer tozlayıcılara, doğa dostu arıcılığa destek olmak için kolları sıvadık!
AB Erasmus + Programı tarafından desteklenen “Arıları Yaşatalım” (Live and Let Bee) projesini yürütüyoruz. Amacımız, ortaklarımızla birlikte geleneksel ve doğa dostu arıcılık bilgisini yaygınlaştırmak, tecrübelerimizi paylaşmak ve doğa dostu arı ürünleri için farkındalığı ve talebi artırarak arza destek olmak. Ortaklarımızı da buna göre belirledik: Hollanda’dan Akıllı Arıcılık Vakfı (Smart Beeing Foundation), İngiltere’den Doğal Arıcılık Vakfı (Natural Beekeeping Trust) ve Makedonya’dan Aronija Organik Ürün Üreticileri Birliği.
Projemizle ve ekolojik arıcılıkla ilgili detaylı bilgiyi buradan edinebilirsiniz.
https://www.bugday.org/blog/bal-arilari-hakkinda-bilmediginiz-15-sey/ |