Kategoriler
Tulumsu yavru çürüklüğü nedir.
7 Ocak 2021

Torba çürüklüğü Arıların yavru gıda bezlerinde yerleşip gelişen, larvaların deri değiştirme düzenini bozarak tulumsu bir görünüm alıp pupa dönemine geçişte ölmesi şeklinde seyreden, marator aitatulas virüsünün sebep olduğu hastalık.

BULAŞMA ŞEKLİ


Hasta larvaları temizlerken, torba içindeki sıvıyı yiyen genç işçi arılar virüsü bünyelerine alırlar.Hasta larvalar, yavru gözleri sırlandıktan kısa bir süre sonra, pupa haline geçmeden ölürler.

OLUŞUMU


Virüs, hasta larvanın deri değiştirme düzenini bozduğu için, eski deri baş kısmından kopup ayrılmaz ve iki deri arasında bir miktar sıvı birikir.Bunun sonucunda, baş bölgesi şişkin hale gelerek kıvrılır, vücut adeta tuluma benzer bir görünüm kazanır.


BELİRTİLER Hasta larvalar, pupa dönemine geçmeden ölür.
Ölü larvalar açık gözlerde az, sırlanmış gözlerde daha çoktur.Ölü larva petek gözünden kolayca çıkabilir.

Larva gömleği ile vücut arası, berrak yeşilsi bir sıvı ile doludur.
Larvanın rengi başlangıçta beyazdır. Hastalık ilerledikçe saman sarısı ve griye dönüşür. Ölü larvanın rengi gri-siyahtır. Daha sonra vücut kurur ve L harfi şeklinde gözün içinde sertleşir.


KORUNMAHastalıktan korunmada ve tedavide kesin sonuç veren bir yöntem veya etkili bir kimyasal madde henüz bulunamamıştır;Fakat, bazen bulaşık kolonilerdeki ana arının değiştirilmesi yöntemi, iyi sonuçlar verebilmektedir.Ek olarak; rutubet, ve alttan alınan nem hastalıkta tetikleyici olarak görülür.

Simecs Group
BEVETA
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi