Arılarda Nosema Hastalığı
dendiğinde eski yıllarda hiç arı ölümleri akla gelmezdi. O yıllarda nosema uzun
süren kış günlerinde barsaklarda birikmiş olan atık maddelerin neden olduğu
mikroorganizmalar arılarda güneşin ilk kendini gösterdiği günlerde dışkılama
faaliyeti ile kendini gösterirdi. bir kaç beslenme sonucunda barsak
faaliyetleri başlar ve barsaklardaki atık unsurlar dışarı atılarak hem arı
rahatlar hemde koloni daha hızlı bir gelişme ortaya koyar.
Son yıllarda bu basit nosema
hastalığının ortaya çıkmasının ardından daha ileri bir hastalık ortaya çıktı
Arılarda Nosema Hastalığı ile ilgili birinci ve arıcıların çok rahatsızlık
duymaması gereken nosema serena dan başka Arılarda Nosema Hastalığı serena
denen bir başka hastalık daha son yıllarda ortaya çıkmıştır ki. Arıcıların
korkulu rüyası olmuştur. bu rahatsızlık gitti gelmez hastalığı olarak
tanımlanmaktadır.
Arıcılar arasında bu tabirle
anılmasının nedeni çok kalabalık bir kadroya sahip olan bir arı ailesi bu
hastalık mikropları ile karşı karşıya geldiklerinde çok kısa bir zaman dilimi
içerisinde kadrolar azalmakta ve araziye giden arılar bir daha geriye
gelememektediler. koloni son derece zayıflamaktadır. bir avuç arı ile ana
arının çok kısa bir sürede kadro azalması ile ortaya çıktığını gören arıcılar
kesinlikle arılarda nosema olduğu kanaatine hasıl olmalıdır.
Hangi Etkenler Arılarda Nosema
Hastalığına Neden Olur?
Neden Arılarda Nosema Hastalığı
ile mücadele etmek konusunda arıcılarımız imtina etmektedir. bu genellikle
arıcıların bu hastalığı tanıyamadıklarından kaynaklanmaktadır. Nosema serena
genellikle rutubetli ortamların yüksek olduğu yerlerde meydana gelmektedir.
ancak bu hastalığın mikrobunun çok hızlı bir zaman diliminde çoğalıp uyku
halindeki sürenin çok uzun sürebilmesi korkulu rüya haline gelen serena
mikrobunun arıların gelişmesine ve yok olmasına neden olmaktadır.
Yapılacak olan iş arılarımızın
ilkbahar ve sonbahar beslenmesinde kullanılacak olan besinlerin içine nosema
mikrobunu ortadan kaldıracak olan bir yem katkı maddesinin kullanılması şekilinde
olacaktır. Veteriner hekim Ömer Pekcanın ar ge çalışmaları ile arıların severek
tükettiği tüketirken de hastalık mikroplarından kurtuldukları ve ciddi
yumurtlama kabiliyetinin artmasına vesile olan içeriğii nosemaya son dedirtecek
ürünlerin ortaya konduğu ürünleri kullanmak verim artırmaya neden olacaktır. |