Bitlis'in Hizan ilçesinde zengin floraya sahip yüksek
rakımlı yaylalarda üretilen 800 ton kara kovan balı, yurt içi ve dışından alıcı
buluyor.
İlkbaharda ilçenin zengin bitki örtüsüne sahip yaylalarına
bırakılan, söğüt dallarından yapılan ve etrafı çamurla sıvanmış özel kovanlarda
üretilen kara kovan balı, yüksek prolin değeri, farklı aroması ve lezzetiyle
ilgi görüyor.
Katkı maddesi kullanılmadan doğal olarak üretilen 800 ton
kara kovan balı, verilen siparişlere göre Avrupa'ya ve yurdun dört bir yanına
gönderiliyor.
Kara kovan balının kilogramını 200 ila 350 liradan satan
arıcılar, elde ettikleri gelirle ilçe ekonomisine katkı sağlıyor.
- Prolin değeri 1300'e kadar çıkıyor"
Hizan Bal Üreticileri Birliği Başkanı Seyithan Ekinci, AA
muhabirine, dağlarla çevrili zengin bitki örtüsüne sahip Hizan'da vatandaşların
geçimini arıcılıkla sağladığını söyledi.
Bu yıl kara kovan balı hasadının tamamlanmak üzere olduğunu,
bir süre sonra kovanları düşük rakımlı yaylalara taşıyacaklarını belirten
Ekinci, şunları kaydetti:
"Hizan kara kovan balı dünyaca biliniyor. Balımızın bir
kısmı Avrupa'daki ülkelerde bir kısmı da ülkemizde tüketiliyor. Bütün devlet
büyüklerimize bu ballardan gönderiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığının
belirlediği prolin değeri 300 civarındayken, kara kovanlarımızdaki balların
prolin değeri 1300'e kadar çıkıyor. Oldukça zengin bir floramız, dünyada eşi
benzeri olmayan yaylalarımız var. Bu yıl hasat bitmek üzere. Verimli bir sezon
geçirdik."
Ekinci, ilçede yaklaşık 110 bin kovanın yüzde 80'nini kara
kovanların oluşturduğunu, 360 aktif arıcının üretim yaptığını, her kara
kovandan 2 ila 8 kilogrambal alındığını aktardı.
Doğal üretildiği için balın her yerden rağbet gördüğünü dile
getiren Ekinci, şöyle devam etti:
"İçinde hiçbir katkı maddesi yoktur. Hastalıklarla
doğal yollarla mücadele ediyoruz. Kimyasal kullanmadığımız için balda kalıntı
olmuyor. Hizan kara kovan balı, dünyaca bilinen bir bal olduğu için sezon
başlamadan önce siparişlerimizi alıyoruz. Bu yıl da balımız bitmek üzere. Hizan
farklı bir bölge ve bitki örtüsü oldukça zengin. Kekik ve geven yoğun
olduğundan balın kalitesi de yüksek oluyor. Bu yıl yaklaşık 1200 ton bal
bekliyoruz. Bu balın 800 tonu kara kovan, diğerleri ise fenni kovanlardan
oluşuyor. Üreticilerimiz piyasada balın kilosunu 200-350 liradan satıyor. Bu da
ilçemize büyük bir gelir sağlıyor."
İyi ve kaliteli bal elde etmek için yüksek rakımlı
yaylalarda olmaları gerektiğine değinen Ekinci, "Sıcak bölgelerde bal
kalitesi düşük ve kıvamı istenilen şekilde olmuyor. İyi bir bal için rakımı
2000 ve üzerinde olan yaylalara çıkmak gerekiyor." dedi. |