Türkiye'nin çeşitli illerindeki
çiçek balı üreticilerinin sağımını yaptığı bal petekleri, Afyonkarahisar'ın
Sinanpaşa ilçesindeki firmada "perga" olarak işlendikten sonra iç
piyasanın yanı sıra Katar, Libya ve Ürdün'e satılıyor.
İlçeye bağlı Taşoluk beldesinde
arı ürünleri alanında 17 yıldır faaliyet gösteren bir firma, son yıllarda
farklı illerde çiçek balı sağımı yapılan bal peteklerini arı ekmeğine (perga)
dönüştürmeye başladı.
İçerisinde zengin enzimler
bulunduran perga, petek yuvalarında oluştuğu için bal ile fermente edilmiş arı
polenine benziyor.
Firma yetkilisi Murat Akdi, AA
muhabirine, Afyonkarahisar'da uzun yıllardır arıcılık ve polen üretimi
sektöründe hizmet verdiklerini söyledi.
Polenin yanında iki yıldır da arı
ekmeği üretimi yaptıklarını dile getiren Akdi, şöyle konuştu:
"Son yıllarda arıcılık
sektöründe önemli bir noktaya gelen perga, çok değerli bir üründür. Bu ürün
sağımı yapılan çiçek balı peteklerinin gözeneklerinden oluşuyor. Biz de iki
yıldır Türkiye'deki bütün bölgelerden tedarik ettiğimiz polen enzimli bal
peteklerinden perga üretimi yapıyoruz. Üretimin biraz meşakkatli işlemi oluyor
ama geliri çok güzel."
-"Türkiye'nin her noktasında
bu ürün rahatlıkla bulunabilir"
Akdi, perganın arıcılık sektörü
ve bal üreticileri için yeni bir gelir kapısı olduğuna dikkati çekerek, sağımı
yapılan polenli petekleri Karadeniz, İç Anadolu ve Ege Bölgesi'nden soğuk
zincirle getirerek firmalarında işlediklerini anlattı.
Üretilen arı ekmeğini iç piyasa
ile yurt dışına pazarladıklarını aktaran Akdi, şunları kaydetti:
"İşletmemizde polen
petekleri işleyerek pergaya dönüştürüyoruz. Paketlemesini yaparak ürünlerimizi
toptan iç piyasaya ve iş ortaklarımızla yurt dışına pazarlıyoruz. İç piyasada
da pergaların genellikle 100'er veya değişik gramajlarla satışı yapılıyor. Yurt
dışına ise şu anda Arap ülkeleri Lübnan, Katar ve Libya'ya ihracatımız
bulunuyor. İlerleyen süreçte inşallah daha fazla ülkeye ihracat
gerçekleştireceğiz."
-"Talepler günden güne
artıyor"
Firmanın üretim müdürü Elif Uçar
da arı mamulü perganın Türkiye'de fazla bilinmediğini ancak vitamin, mineral ve
aminoasit açısından çok zengin bir gıda olduğunu söyledi.
Perganın insan vücudundaki
bağışıklık sistemi güçlendirdiğini belirten Uçar, şöyle konuştu:
"Bu yılın sonuna kadar 3 ton
civarında perga üretimimiz olacak. Ancak 2021 yılı için 10 ton civarında bir
üretim planlamamız bulunuyor. Yani talepler günden güne artıyor. Arı ekmeğini
kullanan insanlardan çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Uzmanlar perga konusunda
yetişkinler için günde bir tatlı kaşığı, çocuklar için ise bir çay kaşığı
tüketilmesini öneriyor." |