Türkiye'den yılın 9 ayında 45
ülkeye 18 milyon 196 bin 233 dolarlık bal satıldı.
AA muhabirinin Doğu Karadeniz
İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, Ocak-Eylül
2020'de 4 bin 101 ton bal ihraç edildi. Söz konusu ihracattan 18 milyon 196 bin
233 dolar kazanç sağlandı.
Geçen yılın aynı döneminde de 3
bin 556 ton bal ihracatından 15 milyon 672 bin 422 dolar gelir sağlanmıştı.
Buna göre bal ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla miktarda yüzde 15,
değerde yüzde 16 arttı.
- Almanya'ya ihracatta da yüzde 30
artış
Almanya, ABD ve Suudi Arabistan en
fazla bal ihraç edilen ülkeler oldu.
Türkiye'den Almanya'ya 9 ayda 1587
ton bal ihracatı karşılığında 6 milyon 72 bin 252 dolar gelir sağlandı.
Geçen yılın aynı döneminde
Almanya'ya 1255 ton bal ihraç edilerek 4 milyon 658 bin 727 dolar kazanılmıştı.
Böylece Almanya'ya yapılan bal ihracatı da geçen yılın aynı dönemine oranla
miktarda yüzde 26, değerde de yüzde 30 arttı.
Almanya'yı 3 milyon 709 bin 832
dolarlık ihracatla ABD, 2 milyon 859 bin 939 dolarlık ihracatla Suudi Arabistan
takip etti.
Geçen yılın aynı döneminde ihracat
yapılmayan Polonya, Yemen, Bangladeş, Macaristan, Cibuti, Danimarka,
Filipinler, İsviçre, Panama, Cape Verde, Güney Kore Cumhuriyeti ve Gine de
Türkiye'den bal satın alan 45 ülke arasında yer aldı.
DKİB Yönetim Kurulu Başkan
Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, son yıllarda Türk balının markalı ürün haline
getirilmesi ve kalitesinin güvence altına alınmasıyla ihracatının arttığını
ancak bunun yetersiz olduğunu söyledi.
Türkiye'nin her yöresinde bitki türlerine
göre bal üretimi yapıldığını belirten Gürdoğan, "Tüm ürünlere, yörelere
göre coğrafi işaret alınıp yöre isimlerine göre yurt içi ve yurt dışı marka
tescillerinin yaptırılması, ürünlerin albenisi olan kalite düzeyi çok yüksek
küçük ambalajlarda ambalajlanması halinde bal ihracatının daha üst noktalara
çıkacağına inanıyoruz. Bu şekliyle bir satış stratejisinin belirlenmesi halinde
üretici de daha çok kazanacaktır." diye konuştu.
Gürdoğan, bu konuya da en iyi
modelin, üreticilerin örgütlenmesini sağlayacak kooperatifçilik modeli olduğunu
dile getirdi. Yöresel ve ürün bazında üreticilerin kooperatif modelini
kolaylıkla hayata geçirebileceklerini anlatan Gürdoğan, bu model üzerinden bal
karışımlı takviye edici gıda ürünlerinin üretilmesi ve arıcılık yan ürünlerinin
de geliştirilerek ihraç edilmesi imkanının doğabileceğini sözlerine ekledi. |