Tuşba ilçesine bağlı Vali Mithatbey mahallesinde, Çatak
yöresinde katkı maddesi kullanılmadan üretilen topraklı sepet kara kovan
balında, sezonun ilk kesimi yapıldı.
Kesime katılan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş,
gazetecilere yaptığı açıklamada, yılın ilk hakiki kara kovan balının hasadını
gerçekleştirdiklerini söyledi.
Van'ın arıcılıkta giderek artan bir değere sahip olduğunu
belirten Görentaş, şunları kaydetti:
"Van'ın hakiki kara kovan balını tanıtmaya yönelik
çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. İlimiz, aracılıkta belirli bir
potansiyele sahiptir. Ülke arıcılığının yaklaşık yüzde ikisine kadar üretimini
ilimiz karşılamaktadır."
Üç kuşaktır arıcılık yaptıklarını ifade eden üretici Ömer
Akbulak ise "Çatak ilçesinin Konalga Mahallesi Demirkazık mezrasında arı
yetiştiriciliği yapıyoruz. 650 sepet kovanımız var. Van balını diğer
bölgelerden ayıran özelliği bitki florasının zengin olması ve 2 bin 800 rakımda
yetiştirilmesi. Her yıl geleneksel olarak organik bal kesimini yapıyoruz."
diye konuştu. |