Arıcılıkta kullanılan bal mumu ve temel petek üzerindeki KDV oranının %1’e düşürülmesi için Maliye Bakanlığı ile görüşmeler başlamıştır.
TAB Başkanı Ziya ŞAHİN, bir sektör temsilcisi ve konu uzmanı bir mali müşavir ile birlikte 17 Şubat 2017 tarihinde Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü’ne ayrıntılı bir gerekçe dosyası sunmuştur.
Arıcılığın en temel girdisi ve çıktısı olan bal mumu ve temel petekte hizmet sunumunda ve mamul satışında % 18 KDV uygulanması, arıcılarımızı ekonomik açıdan zor durumda bırakırken bir yandan da kayıt dışı bal mumu satışlarının oranını artırmaktadır. Arıcımızın üzerindeki mali külfeti en aza indirmek ve Avrupa standartlarında, kayıtlı, dünya ülkeleri ile rekabet edebilir bir bal mumu kalitesi yakalayabilmek amacıyla Maliye Bakanlığımızdan bal mumunda KDV oranının %1’e düşürülmesi talep edilmiştir. Oldukça olumlu geçen görüşmenin ardından ilgili Genel Müdürlüklerce çalışma ve incelemelere başlanmıştır. Konu ile ilgili gelişmeler ilerleyen günlerde paylaşılacaktır.
İzmir-2 Caddesi
No: 42/7
Kızılay-ANKARA
Tel: (312)417 59 72-73
E-posta: merkez@tab.org.tr
Türkiye Arı
Yetiştiricileri
Merkez Birliği
ARICILIKTA BALMUMU VE TEMEL PETEK
KDV ORANININ % 1’E İNDİRİLMESİ TALEBİ
BALMUMU ÜRETĠMĠ VE BALMUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
Bal mumu; baldan sonra en fazla bilinen arıcılık ürünüdür. Bal mumu, 12-18 günlük
genç iĢçi arıların son 4 karın halkalarının altında yer alan 4 çift mum salgı bezi
tarafından salgılanan bir maddedir.
Bal mumu salgı bezlerinin büyüklüğü, arının yaşına göre değişiklik gösterir. Bezlerin en
büyük olduğu dönem iĢçi arıların 12 günlük yaĢa sahip olduğu dönem olup 19. günden
sonra hayatının sonuna kadar gittikçe küçülür
Bal arıları sağlıklı bir Ģekilde mum üretebilmek için protein ve proteinin kaynağı olan
polene de ihtiyaç duyar. Bal arıları 1 kg bal mumu üretebilmek için ortalama 10 kg bal
tüketirler. Balı yiyen arılar bir süre dinlenerek balı sindirirler. Daha sonra bacakları ile
birbirlerine tutunarak zincir oluştururlar. Bu zincirin açılıp kapanmasıyla bal mumu
salgılanır. Zincirde yer alan arılar her bir karın halkalarından ikiĢ
şer tane olmak üzere
toplam 8’er adet mum plakası salgılar.
Bal mumu, ilk salgılandığı anda sıvı bir yapıda iken daha sonra havayla teması sonucu
katılaĢıp pulcuk halini alır. KatılaĢan mum pulcukları iĢçi arılar tarafından alınıp ağız
parçacıkları ile iyice yoğrulup yumuĢatıldıktan sonra petek inĢasında kullanılır. ĠnĢa edilen
bu petekleri bal arıları yavru yetiĢtirme, polen ve bal depolamada kullanır. Bal mumunun
en yoğun olarak üretilip kullanıldığı dönem kuluçka faaliyetinin en yoğun olduğu geliĢme
(ilkbahar) dönemidir.
Balmumunun Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri;
Mum üretimi üzerine; koloni geliĢimi, nektar akımının durumu, ana arının varlığı, sıcaklık
ve polenin varlığı gibi faktörler etkili olmaktadır. Ġlk dönemlerde beyaz renkte olan bal
mumu zamanla sarıya veya kahverengine dönüĢür. Suda erimeyen bal mumu soğuk alkolde
çok az, kloroform, sıcak alkol, benzin, eter ve yağlarda ise kolayca çözülür. Bitkilerden
elde edilen mumlar 32 oC civarında çok sert ve kristal bir yapı oluĢturmakta iken, bal
mumu bu sıcaklıklarda oldukça yumuĢak ve esnek bir yapı arz etmektedir.
2
Bal mumunun bileĢiminde esterler, yağ asitleri, yüksek alkoller ve az miktarda yüksek
moleküllü hidrokarbonlar bulunur. Kuru ağırlığı % 93 olup, % 14-23 alkan (doymuĢ
alifatik hidrokarbonlar) bulundurur.
Bal mumunun eritilmesi esnasında, uygulanacak yüksek ve uzun süreli sıcaklık
hidrokarbonların kayıplara uğramasına neden olmakta ve bal mumunun fiziksel yapısında
büyük değiĢmelere yol açmaktadır. Bu nedenle bal mumunun eritilmesi veya iĢlenmesi
sırasında uygulanacak olan ısıl iĢlemler çok itinalı bir Ģekilde yapılmalıdır.
Bal Mumu Üretimi
Bal mumunun geleneksel üretimi, eskimiĢ ve kararmıĢ petek parçalarının sıcak su
içerisinde eritilip ince eleklerden geçirilerek süzüldükten sonra baĢka bir kaba aktarılması
ve soğuduktan sonra su üzerinde toplanıp sertleĢen kütlenin elde edilmesi Ģeklinde
yapılmaktadır ki bu iĢleme kaynatarak sızdırma iĢlemi denir.
Bir diğer üretim Ģeklinde ise güneĢ ısısından faydalanılır. Bu iĢlemde üzeri camla kaplı bir
sandık kullanılır. Petek parçaları sandık içerisindeki delikli bir kabın içerisine doldurulur
ve kabın altına içi su dolu bir kova yerleĢtirilir. Sandığın cam kapağı kapatıldıktan sonra
güneĢ ısısının etkisiyle eriyen mumlar deliklerden geçerek kova içerisine damla r. Kova
içerisindeki suyun üzerinde toplanan mum soğuyup katılaĢtıktan sonra alınır. Solar
sızdırma denilen bu yöntem, küçük arıcılık iĢletmelerinde uygulanmaktadır.
Bal mumu üretiminde kullanılan bir diğer yöntemde ise petekler sıcak su veya buhar
yardımı ile eritilir. Eriyen petekler santrifüj edilerek posadan saf mumun ayrılması
sağlanır. Bu yöntem genellikle çok büyük kapasiteli mum üretme tesislerinde
uygulanmaktadır.
Bal mumunun üretilmesinde mumun yapısını bozan kaplar kullanılmamalı; nikel veya çelik
kaplar tercih edilmelidir. Petekler direk ateĢle temas ettirilmeden suyla karıĢtırılarak
eritilmelidir. Üretilen bal mumunun renginin açılmasında (ağartılması) güneĢte ağartma,
asitle muamele ve filtre etme gibi değiĢik teknikler kullanılmaktadır. GüneĢle ağartma
yönteminde bal mumu güneĢ altında 42 saat kadar bırakılarak; asitle muamele yönteminde
bal mumu genellikle sülfürik asitle (H2SO4) muamele edilerek; filtrasyon yönteminde ise
eritilen bal mumu çok iyi bir Ģekilde filtre edilerek içerisindeki tüm yabancı maddeler
temizlenerek rengin açılması sağlanmaktadır.
BAL MUMUNUN KULLANIM ALANLARI
Arıcılıkta Kullanımı
Saf bal mumu arıcılıkta genellikle temel petek yapımında kullanılır. Temel petek
yapımında kullanılacak balmumu, “Arıcılık Yönetmeliği” ne göre (md 6), 1 atmosfer
basınçta 120 °C de 15 dakika süreyle veya eĢ bir sterilizasyon iĢlemine tabi tutulmalıdır.
3
Böylece bal mumu hastalık etmenlerinden arındırılmıĢ olur. Temel petek yapımında iki
farklı yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden “sıcak döküm yöntemi”nde 78 oC’de
eritilmiĢ saf bal mumu dönen iki silindirin arasına akıtılır. “Presrulo sistemi” adı verilen
diğer yöntemde ise, mum 80 oC’de eritilerek birkaç mm kalınlığa sahip levha haline
getirilir ve kumaĢ topu gibi sarılır. Bu rulo halindeki mum levha önce 32 oC sıcaklıktaki
sudan geçirilip yumuĢatılır, sonra temel petek üretim makinesinin silindirleri arasına
verilir. Her iki yöntemde de silindirlerden geçen petek üzerine iĢçi arı gözü basılan mum,
otomatik ayarlı bıçaklar tarafından istenilen ebatlarda kesilir.
Mum Yapımında Kullanımı
Mum son yıllarda aydınlatma aracı olarak kullanılmasının dıĢında ev dekorasyonunun da
vazgeçilmez bir aksesuarı haline gelmiĢtir. Bal mumu, daha ucuz olan parafinin
bulunmasına kadar, çok eski çağlardan beri mum yapımında kullanılan bir malzeme idi.
Mum yapımında, kalıba dökme ve daldırarak kaplama baĢta olmak üzere değiĢik yöntemler
kullanılmaktadır. Yaygın olarak kullanılan, kalıba dökerek mum üretimi yönteminde;
eritilen mum, tam ortasına pamuklu fitil yerleĢtirilmiĢ olan kalıbın içerisine dökülür. Mum
donduktan sonra kalıptan çıkartılır. Mumun kalıptan çıkmasını kolaylaĢtırmak için kalıbın
iç yüzeyi arapsabunu, yağ vb. malzemeler kullanarak kayganlaĢtırılır.
Metal Döküm Sanayisi Ġçin Kalıp Yapımında Kullanımı
Bal mumu, metal döküm sanayi ve kuyumculuk sektörü için gerekli olan kalıpların
imalinde yaygın bir Ģekilde kullanılmaktadır. Kalıp yapılırken öncelikle bal mumuna
yapılmak istenen parçanın Ģekli ve deseni verilir, daha sonra bu mumun üzeri kalıp
malzemesi ile kaplanıp kurumaya ve sertleĢmeye bırakılır. Kalıp malzemesi kuruyup
sertleĢtikten sonra ısıtılarak içerisindeki mum tamamen boĢaltılır. Böylece kalıp
hazırlanmıĢ olur.
Kozmetik Sanayinde Kullanımı
Bal mumu, krem ve merhemlerin su tutma kapasitelerini artırıp, solüsyonlara katılık ve
stabilite sağlar. Ayrıca rujların renk ve parlaklıklarının kalıcı olmasına neden olur. Bu
özellikler bal mumunu kozmetik sanayinde yeri doldurulamaz bir hammadde haline
getirmiĢtir. Bal mumunun yapısına girdiği diğer kozmetik ürünleri ve ürün içerisindeki
oranları ise Ģunlardır; cilt kremleri (% 8-12), deodorantlar (% 35 den fazla), tüy dökücüler
(% 50 den fazla), saç kremleri (% 5-10), saç Ģekillendiriciler (% 1-3), maskara (% 6-12),
ruj (% 10-15) ve göz farı (% 6-20).
Endüstriyel Teknolojide Kullanımı
Bal mumu endüstride daha çok nem, kimyasal aktivasyonlar ve çevresel faktörlere karĢı
materyalleri korumak için hazırlanan, yalıtıcı karıĢımların içerisine katılarak
kullanılmaktadır.
4
Elektronik devrelerini izole etmek için kullanılan karıĢım, serezin mumu (% 10-30), bal
mumu (% 55-65) ve etil selüloz (% 15-25)’den oluĢmakta olup, oldukça sert, erime
derecesi yüksek ve yüksek sıcaklıklara oldukça dayanıklı bir yapı arz etmektedir.
Ayrıca bu karıĢım yeniden eritilip kullanılabilmektedir. Kristal polietilen, polisitre n
balmumu ve sıvı parafinden oluĢan bir karıĢım, demir, bakır, alüminyum, krom ve nikel
gibi metallerin yüzeylerini korozyona ve pasa karĢı korumak için kullanılmaktadır.
Tekstil Sanayinde Kullanımı
Bal mumu tekstilde en fazla kumaĢ boyama sanatında kullanılmaktadır. KumaĢın
boyanmasının istenmediği yerleri istenilen Ģekiller verilerek sıcak bal mumu ile kaplanır.
Boyama iĢlemi bittikten sonra mumlar temizlenir. Doğal olarak kumaĢın mumla kaplı olan
kısmına boya iĢlemez ve böylece istenilen desenler oluĢturulmuĢ olur.
Vernik ve Cila Yapımında Kullanımı
Bal mumu vernik ve parlatıcıların yapısına giren çok önemli bir ham madde durumundadır.
Ġlaç Yapımında Kullanımı
Ġlaç ve hapların üzerini kaplamada kullanılan bal mumu, ilaçların sindirim sistemine
geçinceye kadar erimesini geciktirir.
Diğer Kullanım Alanları
Bütün bu kullanım alanlarının dıĢında bal mumu; heykeltıraĢlıkta, diĢçilikte, yelken ve
ayakkabı yapımında, parke, mobilya ve araba cilaları, mühür mumu, aĢı macunu,
mürekkep, mumlu kağıt ve sakız imalinde, yüz maskelerinde, optik lenslerin
parlatılmasında, losyonlarda, gıdaların ambalajlanmasında kullanılır. Sabun sanayiinde de
kullanılan bal mumu, sabun kalıbına sertlik ve dayanıklılık kazandırır.
DĠE (2003) verilerine göre ülkemizde 4 289 000 adet arı kovanı mevcut olup, bu arılı
kovanlardan 3130 ton balmumu üretilmektedir. Bal mumu, sanayinin birçok alanında
kullanılan, oldukça değerli bir hammadde durumundadır. Ülkemiz arıcıları değerini
bilmedikleri ve pazar bulamadıkları için, bal mumunu bir yan ürün olarak görmekte ve
yalnızca temel petek yapımında kullanmaktadırlar. Bu nedenle de büyük bir ekonomik
değer olabilecek bu ürün gerçek anlamda ekonomiye kazandırılamamaktadır.
5
TÜĠK VERĠLERĠNE GÖRE BALMUMU ÜRETĠMĠ
TÜĠK verilerine göre balmumu üretimi aĢağıdaki gibidir.
YIL TON
2013 4.241
2014 4.024
2015 4.750
2016 4.440
Üretilen Balmumunun 2016 Yılı Fiyatlarına Göre Değeri ve Hesaplanan KDV
TÜĠK verilerine göre 2016 yılında üretilen 4440 ton balmumunun resmi olmayan verilere
göre % 70’i (3108 tonu) çiftçiler tarafından imalatçı firmalara peteğe dönüĢtürülmesi için
getirilmektedir. Geri kalan 1332 ton ise yine çiftçinin ihtiyacı doğrultusunda imalatçı
firmaya 30 TL/kg fiyatı üzerinden satılmaktadır.
Çiftçi tarafından petek imalatçısı firmalara getirilen 3108 ton balmumu yine bu firmalar
tarafından gerekli iĢlemlerden geçirilerek temel petek haline dönüĢtürülmektedir. Temel
peteğe dönüĢtürülen balmumu yine resmi olmayan verilere göre KDV dahil 2 TL/kg olarak
faturalandırılarak çiftçiye teslim edilmektedir. 1 kg balmumunun peteğe dönüĢtürme iĢlemi
için alınan KDV ise [2- (2/1,18)=] 0,305 TL (30,5 kuruĢ)’tur.
Bu KDV’yi ödememek için çiftçimiz adına fatura kesilmesinden kaçınmaktadır.
Bir yılda üretilmiĢ olan balmumunun % 70’inin peteğe dönüĢtürülmesi hizmeti karĢılığında
çiftçiden tahsil edilmesi gereken KDV aĢağıdaki tabloda gösterildiği gibi yıllık 948.250,80
TL’dir.
Balmumu
Miktarı
(kg)
1 kg Balmumunun
Peteğe DönüĢtürme
Hizmet Bedeli (KDV
hariç)
Balmumunun
Tamamının Peteğe
DönüĢtürülmesi
Hizmet Bedeli
Çiftçi Tarafından
Aldığı Hizmet Ġçin
Ödemesi Gereken
KDV
3.108.000 1,695 TL/kg 5.268.060 TL 948.250,80 TL
Balmumunun sahibi olan çiftçi, imalatçı firmadan aldığı temel peteğe dönüĢtürme hizmet
bedeli için ayrıca % 18 KDV ödemek istememektedir. Gelir ve giderlerini ancak
dengeleyebilen çiftçi için % 18 KDV ağır bir yük olarak algılanmaktadır. Çiftçinin
ödemesi beklenen 948.250,80 TL KDV’yi çiftçi üstlenmekten kaçınmaktadır.
Diğer yandan yine resmi olmayan verilere göre çiftçi sahip olduğu balmumunu do ğrudan
imalatçı firmalara satabilmektedir. Bunun miktarı resmi olmayan verilere göre üretilen
balmumunun % 30’una tekabül etmektedir. 1.332 ton balmumu çiftçi tarafından imalatçı
firmalara nakit ihtiyacı nedeniyle satılmaktadır.
6
Bu satıĢın gerekçeleri farklı olmakla birlikte temel neden çiftçinin nakit ihtiyacıdır. Çiftçi
nakit ihtiyacı nedeniyle balmumunu doğrudan imalatçı firmaya satmaktadır. Sektör
temsilcilerinin beyan ve ifadesine göre, 2016 yılında 1 kg balmumu çiftçiden 30TL/kg’ye
satın alınmıĢtır. Yine aynı çiftçi daha sonra temel peteğe ihtiyacı olduğunda ise 1 kg peteği
35 TL+KDV olarak imalatçıdan satın almak zorunda kalmaktadır. 1 kg petek için ödenen
KDV ise (35 x 0,18=) 6,30 TL’dir. Bu rakam çiftçi için yüksek bir tutar olup hiçbir çiftçi
bu KDV’yi ödemeye yanaĢmamaktadır. Zaten genel olarak ödeme gücü de
bulunmamaktadır.
Satılan temel peteğin tamamı için KDV tahsil edildiğini kabul edersek hesaplanması
gereken KDV [(1.332.000 x 35) x 0,18=] 8.391.600,00 TL’dir.
Netice itibariyle 2016 yılında üretilen balmumunun çiftçinin imalatçıdan dönüĢtürme
hizmetini satın aldığı ve temel peteği imalatçıdan mamul olarak satın aldığı her iki
durumda çiftçiden tahsil edilmesi gereken toplam KDV tutarı, yıllık, 9.339.85,80 TL’dir.
Çiftçinin Peteğe
DönüĢtürme Hizmeti Ġçin
Ödenmesi Gereken KDV
Petek Olarak satın
Alınması Halinde
Ödenmesi Gereken KDV
Çiftçi Tarafından
Toplam Ödenmesi
Gereken KDV
948.250,80 8.391.600,00 9.339.850,80
Gerek balmumunun peteğe dönüĢtürülmesi hizmeti, gerekse peteğin satıĢı Ģu anki
mevzuata göre % 18 KDV’ye tabidir. Bu oranda KDV, zaten zor durumda olan çiftçi için
hiçbir zaman ödemek istemeyeceği bir tutarı ifade etmektedir. Bu nedenle gerek çiftçiye
imalatçı tarafından verilen balmumunun peteğe dönüĢtürülmesi hizmetinin, gerekse
çiftçiye imalatçı tarafından yapılan mamul temel petek satıĢlarının % 1 KDV’ye tabi
olması gerek arıcı çiftçimizin fatura almaktan kaçınmasının önüne geçilmesi ve böylece
sektörün kayıt altına girmesi ve gerekse de sektörde istihdamın devam ettirilmesi açısından
önem arz etmektedir.
Petek Ġmal Eden Fabrikaların Yüklendiği KDV
Petek imalatçısı fabrikaların peteğin imalatında yüklenmiĢ oldukları KDV aĢağıdaki
kalemlerden oluĢmaktadır.
1- Ġmalatta kullanılan makinaların satın alınmasında ödenen KDV (ki arıcılıkta kullanılan
makinaların KDV’si % 8’dir)
2- Yakıt olarak kullanılan kömür için ödenen KDV
3- Elektrik için ödenen KDV
4- Ambalaj malzemesi için ödenen KDV
5- Koli için ödenen KDV
6- Kargo için ödenen KDV
7
TÜĠK VERĠLERĠNE GÖRE YILLARA GÖRE BAL ÜRETĠMĠ
TÜĠK verilerine göre Türkiye’de yıllara göre bal üretimi aĢağıdaki gibidir.
YIL TON
2013 94.694
2014 102.486
2015 107.665
2016 105.727
8
ARICILIK FAALĠYETĠ ĠLE UĞRAġAN AĠLELER
TÜĠK verilerine göre kovan sayısı yıllar itibariyle aĢağıdaki gibidir.
YIL KOVAN SAYISI
2013 6.641.348
2014 7.082.732
2015 7.709.636
2016 7.900.364
Arıcılar Birliği’nden edinilen bilgilere göre Türkiye’de arıcılık yapan aile sayısı
83.467’dir. Her bir ailede 4 kiĢi olduğu kabul edildiğinde, arıcılık sektöründe bal ve yan
ürünleri üretimi 333.868 kiĢi için geçim kaynağıdır.
Arıcılığın ekonomiye bal, balmumu ile doğrudan katkısının yanı sıra, her türlü bitkinin
doğal yoldan tohumlanması yoluyla bitkisel üretimde meyve ve tohum kalitesinin
arttırılmasında da oldukça büyük bir öneme sahiptir.
9
Arıcılık toprağa bağımlı bir faaliyet olmaması dolayısıyla topraksız veya az topraklı aileler
için tek baĢına bir geçim kaynağı olabilmektedir. Aynı zamanda en ucuz ve en kolay
istihdam yaratan tek tarımsal faaliyettir.
Çevreye ve doğaya doğrudan veya dolaylı hiçbir zararlı etkisi yoktur. Daha da önemlisi
doğanın dengesinin korunması ve sürekliliği için mutlak surette arılara ve dolayısıyla
arıcılığa ihtiyaç vardır. Ülkemizde çok geniĢ alanlarda arı tozlaĢmasına ihtiyaç duyan
ürünler yetiĢtirilmekte ve arıcılıktan bu yönde mutlak fayda sağlanmaktadır. Arıcılık bitki
yetiĢtiriciliğin bir parçası durumundadır.
Kısaca, arıcılığın bir üretim dalı olarak bal ve balmumu üretimiyle ülke ekonomisine
doğrudan katkısı, tozlaĢma (bitkilerin döllenmesi) yolu ile ekonomiye olan katkısının bal
ve balmumu ile sağlanan katkının karĢılaĢtırılmayacak derecede üstünde olduğu kabul
edilmektedir. Arıcılığın bu yolla ülke ekonomisine 1.6-2.4 katrilyon TL aralığında bir
katkı sağladığı düĢünülmektedir. Ayrıca, büyük çoğunluğu kırsal kesimde yaĢayan ve
yeterli toprağı olmayan yaklaĢık 330.000 dolayındaki kiĢi için istihdam kaynağı olması
arıcılığın ülkemiz ekonomisi yönünden önemini ortaya koymaktadır.
T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI VE MUĞLA ĠLĠ ARI
YETĠġTĠRĠCĠLERĠ BĠRLĠĞĠ TARAFINDAN MALĠYE BAKANLIĞINA (GELĠR
POLĠTĠKALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE) GÖNDERĠLEN YAZILAR:
T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Hayvancılık Genel Müdürlüğü) tarafından
2016 Aralık ayında Maliye Bakanlığı (Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü)’ne Aralık 2016
tarihinde 43633027-622.02 sayı ile konusu temel petekte (balmumu) KDV oranının
düĢürülmesi olan yazı gönderilmiĢtir.
Söz konusu yazıda, arıcıların % 18 KDV’yi ödemekten kaçınmaları nedeniyle; iĢletmelerin
iĢlem bedeline fatura kesemedikleri için mali sorumluluk açısından risk altına girdikleri,
bundan dolayı ülkemizde satılan temel peteklerin büyük bir bölümünün kayıt dıĢı olarak
iĢlem gördüğü, arıcılıkta kullanılan temel peteğin gıda maddesi veya arıcılık malzemesi
olarak değerlendirilerek KDV oranının farklı uygulandığı ve bunun da karıĢıklığa neden
olduğu ifade edilmektedir.
Arıcılıkta kullanılan iĢlenmemiĢ balmumu ve temel petekte KDV oranının düĢürülmesi ile
balmumunun temel petek üreten iĢletmeye müstahsil makbuzuyla giriĢinin sağlanması
halinde, iĢletmenin de üreticiye satıĢında fatura kesmesi, muhtasar ve gelir vergisi
beyanıyla, balmumu ve temel petek üretiminin kayıt altına alınması ve vergilendirilmesinin
sağlanmıĢ olacağı ifade edilmektedir. Yazının fotokopisi ektedir.
Yine aynı Ģekilde Muğla Ġli Arı YetiĢtiricileri Birliği tarafından Maliye Bakanlığına
gönderilen yazıda da arıcılık sektörünün sürdürülebilirliğinin arı ürünlerinin kalite ve
standardizasyon ile dünya ülkeleri karĢısında rekabet edebilir hale gelmesi için uygun ve
üretime teĢvik edici üretim altyapısının sağlanmasının önem arz ettiği ifade edilerek, mum
10
sıkan ve temel petek üreten firmaların ortak talebi olarak balmumu ve temel petek
üzerindeki KDV oranının % 1’e düĢürülmesi talep edilmiĢtir. Yazının fotokopisi ektedir.
ARICILIKTA KULLANILAN MADDE VE MALZEMELERDE KDV ORANI:
Katma Değer Vergisi Kanununun md. 13/ı hükmü aĢağıdaki gibidir.
ı)(6663 sayılı Kanunun 13 üncü maddesiyle eklenen bent. Yürürlük; 10.02.2016) Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilen gübreler ve gübre üreticilerine bu
ürünlerin içeriğinde bulunan hammaddelerin teslimi ile küspe (Türk Gümrük Tarife
Cetvelinin 2303.10 tarife pozisyon numarasında sınıflandırılan nişastacılık artıkları ve
benzeri artıklar ile 2303.30.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyon numarasında
sınıflandırılan biracılık ve damıtık içki sanayinin posa ve artıkları hariç), tam yağlı soya
(fullfat), kepek, razmol, balık unu, et unu, kemik unu, kan unu, tapyoka (manyok), sorgum
ve her türlü fenni karma yemler (kedi-köpek mamaları hariç), saman, yem şalgamı,
hayvan pancarı, kök yemler, kuru ot, yonca, fiğ, korunga, hasıl ve slajlık mısır, üçgül,
yemlik lahana, yem bezelyesi ve benzeri hayvan yemleri (yeşil ve kuru kaba yemler ve
bunların pellet şeklinde veya mevsimsel ihtiyaçlara göre bir bağlayıcı kullanılarak veya
kullanılmadan işlem görmüş olanları dahil) teslimi,
KDV’den istisnadır.
Bu hüküm çerçevesinde, arıcılıkta kullanılan arıların kıĢ koĢullarında beslenmeleri için
üretilen arı keki KDV’den tam istisnadır.
Arıcılıkta kullanılan aĢağıdaki makine ve cihazlar % 8 KDV’li olarak satılmaktadır.
2007/13033 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının (2007/13033 SAYILI KDV ORANLARINA
ĠLĠġKĠN GENEL KARARNAME ĠLE BU KARARNAMEDE 2008/13234, 2008/13426,
2008/13902, 2008/14092, 2009/14802, 2009/14812, 2011/1673, 2011/2466, 2011/2604,
2012/2697,2012/2931,2012/3594 SAYILI KARARNAMELER ĠLE YAPILAN EK VE
DEĞĠġĠKLĠKLER DAHĠL) II/B -28. Maddesi aĢağıdaki gibidir.
28- (2008/13234 sayılı Kararname ile eklenen sıra Yürürlük: 09/02/2008) 18/12/2007
tarihli ve 2007/13007 sayılı Kararnamenin eki Ġstatistik Pozisyonlarına BölünmüĢ Türk
Gümrük Tarife Cetvelinin;( 9)
….
….
8436.80.99.00.11 Arıcılığa mahsus bal mumunu petek yapan makina ve cihazlar
8436.80.99.00.12 Arıcılığa mahsus diğer makina ve cihazlar
11
Netice itibariyle, arıcılıkta kullanılan makinalar ve cihazlar % 8 KDV oranına tabi, arıların
kıĢ koĢullarında dıĢardan beslenmesinde kullanılan arı kekleri KDV’den istisna iken,
arıcılığın en temel girdisi ve çıktısı olan balmumu ve temel petekte hizmet sunumunda ve
mamul satıĢında % 18 KDV uygulanması sektörün kendi bünyesinde dengesiz bir durum
oluĢturmaktadır.
Bu dengesizliğin giderilerek, arıcı çiftçinin kayıt altına alınması, tahsili hemen hemen hiç
mümkün olmayan KDV’nin düĢük oranla tahsili imkânının sağlanması, böylece arıcılık
sektöründe belge ve kayıt düzeninin oturtulması, çiftçiden satın alınan balmumu için GVK
md. 94’e göre tevkifat yapılacağından bu yolla sağlanabilecek gelirin artırılması
amaçlarına hizmet etmek üzere balmumu ve temel petek mamul ve hizmet satıĢında
KDV’nin % 1 olarak uygulanması talebimizi tüm arıcılık sektörü adına, Türkiye Arı
YetiĢtiricileri Merkez Birliği olarak saygılarımızla arz ederiz.17/02/2017 |