Siirt'te tescilli bal üreticileri, terör örgütü PKK'ya karşı
sürdürülen başarılı operasyonlar sonucu huzur ve güven ortamına kavuşan ve
zengin florasıyla ilgi çeken Çemikare Yaylası'nda bal üretiyor.
"Pervari balı" adıyla Türk Patent ve Marka
Kurumundan 17 yıl önce coğrafi işaret belgesi alınarak tescillenen balın
üretimini yapanlar, ilçedeki 2 bin 47 rakımlı Herekol Dağı eteklerindeki
Çemikari Yaylası'nda ailelerinden uzakta, doğayla iç içe karakovan balı üretimi
için çalışıyor.
Yaklaşan hasatla yüzleri gülen arıcılar, yaklaşık 5 aydır
huzurla mesailerini sürdürdükleri yaylada tadı ve aromasıyla hem göze hem
damağa hitap eden balı üretirken kaliteden ödün vermiyor.
Üreticilerden Cemal Tomris, AA muhabirine, havaların yağışlı
olduğu dönemde zorlu hava ve arazi koşullarında geldikleri yaylada huzur ve
güven ortamında bal üretmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Dededen toruna 4 kuşaktır bal üretimi yaptıklarını anlatan
Tomris, "Pervari Çemikare Yaylası'nda doğayla iç içe, evimizden uzak,
zahmetli ve yorucu zaman geçirdik. Arılarımızın çalışma durumunu inceliyor,
bakımını yapıyoruz. Şu an fenni kovanında ürettiğimiz gelin ve çoban balımız
mevcut. Balımız sıralanmaya başladı ve çok yakın zamanda petek dolacak. Peteği
tamamen ören arımız bunu da endemik bitki örtüsünden topluyor." dedi.
Bazı peteklerin beyaz, bazılarının ise kahverengi olduğuna
dikkati çeken Tomris, bu durumun yavru yetiştirme durumuyla ilgili olduğunu ve
her 2 petek arasında kalite açısından bir fark olmadığını belirtti.
Türkiye'nin tarihi lezzeti olan karakovan balını üretmekten
mutlu olduklarını aktaran Tomris, "Yaylada 5 aydır ailelerimizden uzak bal
üretimi yapıyoruz. Doğanın zorluklarına rağmen yaylada arıcılık yapıyoruz.
Hasat zamanını umutla bekliyoruz. Huzur ve güven ortamında bal üretmenin
keyfini yaşıyoruz." diye konuştu.
- "Ürettiğimiz balı Türkiye'nin her tarafına
gönderiyoruz"
Münevver Uslu da 20 yıldır arıcılık yaptığını ve Çemikare
Yaylası'nda konakladıklarını dile getirdi.
Yaylada binbir çeşit bitki örtüsünün bulunduğuna dikkati
çeken Uslu, şunları kaydetti:
"Burada arı daha iyi beslendiği için iyi bal yapıyor.
Yaylada bizim gibi çok sayıda üretici var. Yüksek rakımlı olduğu için hava da
serin. Arkadaşlarla üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz balı Türkiye'nin her tarafına
gönderiyoruz. Hatta talebe yetişemiyoruz. Yakın zamanda balımızın hasadını
yapıp, ailemize kavuşacağız."
- Koronavirüse rağmen üretim düşmedi
Özcan Tunç da Pervari balının Türkiye'de yoğun talep gören
bir bal çeşidi olduğunu belirtti.
Yüksek rekolte beklediklerini anlatan Tunç, "Balın
güzelliği arıların özünü aldığı bitki örtüsünden kaynaklanıyor. Son birkaç
yıldır köydeki arıcılarla bölgeye gelerek üretime yardım ediyorum. Arıcılık
Pervari bölgesinde çok sayıda ailenin geçim kaynağı oldu. Devletimizin de
desteğiyle üretim yeni tip koronavirüse (Kovid-19) rağmen düşmedi."
ifadelerini kullandı.
|