Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez
Birliği Başkanı Ziya Şahin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle
bal tüketiminin arttığını, ülkeye yetecek kadar bal üretildiğini bildirdi.
Şahin, AA muhabirine, Türkiye'nin
yılda 114 bin ton bal üretimi ile Çin'in ardından dünyada ikinci büyük bal
üreticisi olduğunu söyledi.
Türkiye'de yaklaşık 70 bin ailenin
arıcılık yaptığını dile getiren Şahin, arı varlığı ve bal üretimindeki
potansiyel ile dünyada önemli bir konumda bulunan Türk bal sektörünün her geçen
gün ilerleme kaydettiğini dile getirdi.
Bazı illerde üretimde yüzde
15-20'lik artış, bazı illerde de yüzde 20'lik bir düşüş yaşandığını belirten
Şahin, bu durumu iklim şartlarına bağladı. Bal üretiminde ülke genelinde
herhangi bir sıkıntı bulunmadığına işaret eden Şahin, "Ürettiğimiz 114 bin
ton balın sadece 70-75 bin tonunu tüketiyoruz. Ülkemiz için yeterli bal
mevcut." dedi.
Türkiye'nin endemik bitki
bakımından zengin bir ülke olduğunun altını çizen Şahin, bu zenginliğin üretime
yansıtılması gerektiğini söyledi.
- "Bal ve arı ürünlerine
talep arttı"
Şahin, dünyada Kovid-19 salgını
nedeniyle arı ürünlerine karşı talebin arttığını, buna bağlı olarak arıcıların
bal üretimini de artırdığını vurgulayarak ilk hasadı yapılan çiçek balında
fiyatların geçen yıla göre yükseldiğini ifade etti.
Çam balında ise ağustosta
yapılması planlanan birinci sağımda böceğin gelişmemesi ve ısı değişimleri
nedeniyle ürün alınamadığını belirten Şahin, ekim ayında çam balından iyi bir
sağım yapacaklarına inandıklarını sözlerine ekledi. |