Toroslar, zengin florası ve doğal ortamıyla "en
kaliteli balı" üretmek isteyen arıcıları ağırlıyor.
Erdemli Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Arıcılık
Eğitmeni Yıldız Zeynep Mavi, üreticileri 2 bin 300 rakımdaki yaylalarda ziyaret
ederek, hasat hazırlıklarını inceledi.
Mavi, gazetecilere, yeni tip koronavirüs (Kovid-19)
nedeniyle arı ürünlerine yönelik artan talebin üreticileri memnun ettiğini
belirterek, nisan ayında başlayan organik bal mesaisinin sonuna gelindiğini
aktardı.
Bal sağımının, daha kaliteli ürün elde edilmesi amacıyla
geciktirildiğini vurgulayan Mavi, "Arıların, insanlar için yapabileceği en
saf üretimi yakalamaya çalıştık ve sezon finali yapıyoruz. 20 gün önce
yapılması gereken sağımı geciktirdik ki kovanın içerisinde kalan balın
olgunlaşma süresi artsın ve su seviyesi düşsün. Böylelikle doğal ortamında uzun
süre bekleyen balın aroması ve kalitesi de artacak." dedi.
Üreticilerden Rukiye Aydın da iyi kalitede bal için dağların
zirvelerinde konakladıklarını belirterek, "Kovid-19 süreci nedeniyle
polen, arı sütü, propolis üretiyoruz. Üretimimizi tamamen organik ve en güzel
şekilde yapmaya çalışıyoruz. Mevsimsel geçişlerin ani olması sebebiyle
yöremizde üretim biraz düşük. Zaten organik bal üretimi de az olur."
ifadesini kullandı.
Ahmet Eroğlu da ilk ürünlerin sağımını yaptıklarını, rekolte
düşük olsa da fiyatların kendilerini memnun ettiğini belirtti.
Yörede üretilen organik bal, kilogramı 70-200 liradan satışa
sunulacak. |