Hatay'da 2 çocuk annesi genç kadın, çocuklarına doğal bal
yedirmek için 3 kovanla başladığı arıcılığı, işletmeye dönüştürdü.
Antakya'da yaşayan ve satranç antrenörlüğü yapan 28
yaşındaki Zahide Yırtıcı, çocuklarına doğal bal yedirebilmek hedefiyle 3 kovan
arı aldı.
Kısa sürede işini benimseyen Yırtıcı, Mustafa Kemal
Üniversitesinden arıcılık eğitimleri alıp ana arı yetiştirerek üretimini
artırdı.
Şu an 70 kovan arıya ulaşan ve işletme kuran Yırtıcı, yılda
yaklaşık 1 ton bal üreterek aile ekonomisine katkı sağlıyor.
Eşi başka bir işte çalışan girişimci kadın, birkaç günde bir
4 yaşındaki oğluyla beraber arıcı kıyafetlerini giyerek arılara bakıyor.
Zahide Yırtıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
"Doktorlar çocuklarıma doğal ve propolis yedirmemi tavsiye etmişlerdi. Ben
de 'en doğalını kendim yapabilirim' diyerek yaklaşık 6 yıl önce 3 kovan arı
aldım. Sonra mesleği kısa sürede sevdim. Kendimi geliştirmek adına
üniversiteden arı yetiştiriciliği, suni tohumlama gibi eğitimler aldım. Şu an
bilinçli şekilde arıcılık yapabiliyorum." diye konuştu.
- "Kadınlara tavsiye diyorum"
Halihazırda 70 kovan arısının olduğunu kaydeden genç kadın,
evin ihtiyacını karşıladıktan sonra kalan balları satarak aile ekonomisine
katkı sağladığını anlattı.
İhtiyacı olan ana arıları, atölyede kendisinin tohumladığını
belirten Yırtıcı, "İşimi daha da geliştirmek adına Tarım ve Kırsal
Kalkınmayı Destekleme Kurumu'na proje de gönderdik. Bence arıcılık 'ince' bir
iş. Yani kadınların rahatlıkla yapabileceği bir meslek. Özellikle ana arı
tohumlama gibi işlerde kadın daha iyi iş yapabiliyor. Kadınlara tavsiye
ediyorum. Her yıl yeni şeyler öğreniyoruz. Kendim de arıcılık da tüm aşamaları
öğrenip, arı zehri, tohumlama ve arı ürünleri gibi her şeyi üretmek istiyorum." |