Çalışkan, ailesiyle 1977 yılından Bulgaristan'da Türkiye'ye
göç edip küçük yaşta öğrendiği arıcılığı babasıyla sürdürüyor.
Saray ilçesinde Bahçeköy Mahallesi'nde babasından aldığı 100
kovanı 400 kovana çıkaran Çalışkan, arı sütü, bal, polen ve propolis üretmeye
başladı.
Günlerini arılarla geçirip, doğayla iç içe olmanın
mutluluğunu yaşayan Çalışkan, AA muhabirine, işini çok sevdiğini ve sağlığı el
verdiği sürece arıcılık yapmaya devam edeceğini söyledi.
Türkiye'nin dört bir yanına arı sütü, bal, polen
gönderdiğini ifade eden Çalışkan, "Buradaki ormanlar arı için çok
elverişli. Yabani meyveler ağaçlar var. Arı bunları çok sever. Burada kurduğum
güneş panelleriyle elektriğimi üretiyorum. Arı sütü ve polenlerimizi
buzdolabında muhafaza etmemiz gerektiğini için elektriksiz olmuyor. Arı sütü
satışı yapıyoruz ve pazarımız belli. Yıllık yaklaşık 28 kilo civarında arı sütü
üretiyoruz. Bu sene verimlerden memnunuz." dedi.
Çalışkan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının
ardından özellikle arı sürü ve arı ürünlerine talebin arttığını belirterek,
şunları söyledi:
"Aynı zamanda arı üretimi de yapıp. Arı satışı da
yapıyoruz. Şu dan 400 kovanımızla bal, arı sütü, polen üretimimiz devam
ediyoruz. Pandemi ile arı sütüne talep arttı. Müşterilerimiz daha çok tercih
etmeye başladı. Talebe yetişmekte bile zorlanıyoruz. Yerli ve yabancı
müşterilerimiz buradan gelip ürünlerini alıyor. Özellikle Arap müşteriler arı
sütünü çok tercih ediyor.Bütün zamanımı burada arılarla geçiriyorum. Haftada
bir gün sadece İstanbul'a gidiyorum. Doğayı hayvanları sevdiğim için buraya çok
çabuk alıştım. Burada arılarla mutluyum. Doğayla iç içe zaman geçiriyorum.
Stresten uzak zaman geçiriyorum." |