Ankara Arıcılar Birliği Başkanı
Selçuk Solmaz, bilim insanlarının bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için
arı ürünlerinin tüketimini önerdiğini belirterek, "Bal birçok hastalığın
tedavisinde destekleyici besin olarak kullanılıyor. Tüm vatandaşlar bilinçli
arı ürünleri tüketmeli." ifadelerini kullandı.
Solmaz, yazılı açıklamasında,
hastalıklardan korunmada balın etkisinin bilimsel olarak kanıtlandığını
bildirdi.
Yakın zamanda Oxford
Üniversitesinin balın antibiyotiklerden daha etkili olduğunu açıkladığını
anımsatan Solmaz, "Üniversite tarafından yapılan araştırmada, bir kaşık
balın soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu
hastalıklarına karşı piyasada bulunan tüm antibiyotiklerden ortalama olarak
yüzde 36 daha fazla etkili olduğu kanıtlandı. Balın iyileşme süresini iki güne
düşürdüğü de ortaya konuldu." değerlendirmesinde bulundu.
Solmaz, balın hiçbir yan etkisi
olmadığına dikkati çekerek, soğuk algınlığı, öksürük, boğaz ağrısı, grip gibi
hastalıklarda bal kullanımının antibiyotik tüketimini de azaltabileceğini
vurguladı.
Katkısız bal, arı sütü, polen ve
propolisin vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek, virüslere karşı direnci
artırdığını belirten Solmaz, şunları kaydetti:
"Bal birçok hastalığın
tedavisinde destekleyici besin olarak kullanılıyor. Tüm vatandaşlar bilinçli arı
ürünleri tüketmeli. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde bal
tüketimi arttı. Anadolu balları kalitesiyle tercihte ilk sıraya yükseldi." |