Sonbaharda hasat yaptıktan sonra Siirt, Adana ve Mersin'e
giden, havaların ısınmasıyla yeniden Bitlis'e dönen bal üreticileri, bitki
çeşitliğinin bol olduğu yaylalarda konaklıyor.
İlkbahardan bu yana Nemrut Dağı eteklerinde arılarının
bakımını yapan üreticiler, yılın ilk balını almaya başladı.
Bitlis Arı Yetiştiricileri Başkanı Medeni Avcil, yaptığı
açıklamada, Nemrut Dağı eteklerinde yüzlerce endemik ve tıbbi bitkinin
bulunduğu doğal bir ortamda arıcılık yaptıklarını söyledi.
Bu yıl bal hasadına başladıklarını anlatan Avcil, şunları
kaydetti:
"Bu yıl Türkiye geneli olduğu gibi bölgemizde de
iklimsel şartlar nedeniyle arıcılar istedikleri verimi alamadı. Geçmiş yıllara
göre yüzde 50 ürün kaybı yaşandı. Burada bal ağırlıklı olarak geven, kekik,
pıtrak, nane ve süpürge gibi bitki kaynaklarından elde ediliyor. Doğal floradan
bal elde ediyoruz. Bitlis balı Türkiye'nin en kaliteli balları arasında yer
alıyor. Bitlis'in geleneksel üretimi olan karakovan balı, ekim ve kasımda
hasadı yapılacak. İlimizde 200 bin kovan bulunuyor. Ayrıca Türkiye'nin çeşitli
illerinden gezgin arıcılar geliyor. Her yıl yaklaşık 3 bin ton arı ürünü elde
ediyoruz. Bunun ilimiz ekonomisine katkısı yaklaşık 60 milyon liradır.
Bitlis'te yaklaşık bin aile arıcılıkla uğraşıyor. Ayrıca yaklaşık 10 bin kişi
istihdam ediliyor." |