Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Propolis ve
diğer arı ürünleri bağışıklığı doğal yollarla desteklemek için çok önemli
ürünler. Ülkemiz arıcılık açısından ciddi bir potansiyele sahip. Yerli arı
ürünlerinin üretimi desteklenmeli ve artırılmalı." ifadelerini kullandı.
BEE’O UP Propolis açıklamasına göre, BEE’O UP Propolisin
Bursa’daki Sözleşmeli Arı Sütü Üretim Çiftliği'ndeki Arıcılık ve Arı Ürünleri
Bilgilendirme Toplantısı yapıldı.
Prof. Dr. Kara burada yaptığı sunumda, çocuk sağlığında ve
beslenmesinde arı ürünlerinin yeri ve öneminden bahsetti.
Ham bal, propolis, arı sütü, arı ekmeği ve polen gibi arı
ürünlerinin çocukluk çağından itibaren tüketiminin büyük önem taşıdığını
aktaran Kara, şunları kaydetti:
"Propolis 20 milyon yıldır doğada var olan ve insanlar
tarafından da kullanılan doğal bir ürün. Propolis ile ilgili yapılan bilimsel
çalışmalarda, propolisin hem tarihte hem de halen günümüzde, antiviral,
antibakteriyel, antioksidan, antifungal ve antienflamatuvar özellikleri ile ön
plana çıktığını görüyoruz. Propolis ve diğer arı ürünleri bağışıklığı doğal
yollarla desteklemek için çok önemli ürünler. Ülkemiz arıcılık açısından ciddi
bir potansiyele sahip. Yerli arı ürünlerinin üretimi desteklenmeli ve
artırılmalı."
Kara, 2007 yılında American Medical Association tarafından
yayınlanan bir çalışmada, üst solunum yolları enfeksiyonu geçiren çocuklarda
ham bal kullanımının etkili olduğu bilgisini vererek, şunları aktardı:
"Çalışmaya, 2-18 yaşları arasındaki 131 üst solunum yolu
enfeksiyonu geçiren çocuk katılmış ve katılımcılar 4 gruba ayrılmıştır. Birinci
gruba öksürük ilacı (dextromethorphan), ikinci gruba bal aromalı şurup, üçüncü
gruba ise sadece ham bal verilmiştir. Dördüncü grup ise kontrol grubu olarak
belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda, ham bal tüketen grubun öksürük
semptomları ve hastalık gün sayısındaki iyileşmenin diğer gruplara kıyasla daha
hızlı olduğu tespit edilmiştir. Araştırmacılar; ham balın öksürük semptomlarını
iyileştirmede etkili olduğunu belirtmişlerdir. Bal antioksidan etkisinin yanı
sıra yüksek antimikrobiyal özellik gösterir. Fakat unutmamalıyız ki; bu
faydaları sağlayabilmesi balın, pastörize ve filtre edilmemiş, kovandan
alındığı hali ile besin değeri korunmuş ham bal olması çok önemlidir."
- "Anadolu propolisi piyasadaki diğer ürünlere göre 3
kat daha fazla etken maddeye sahip"
Etkinlikte ayrıca BEE’O UP Propolis Genel Müdürü Gıda Yüksek
Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, "Arı Ürünlerinin Beslenme Açısından
Önemi" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Tanuğur Samancı, sunumunda propolis ve diğer arı ürünlerinin
beslenmedeki yeri ile Anadolu propolisinin muadillerinden farkına değindi.
Tanuğur Samancı şunları kaydetti:
"Propolis, arıların, bitkilerin yaprak, sap ve
tomurcuklarından topladığı tamamen doğal bir arı ürünüdür. İçerisindeki fenolik
ve flavonoid bileşenlerle nardan 80 kat daha güçlü bir antioksidan aktiviteye
sahiptir. Özellikle, endemik bitki örtüsü çeşitliliği diğer coğrafyalardan 3
kat daha zengin olan Anadolu coğrafyasından elde edilmiş propolisin, diğer
ülkelere kıyasla antioksidan kapasitesi ve biyolojik aktivitesi de 5 kat daha
fazladır. Bu nedenle de arı ürünlerimiz ve propolisimiz, diğer coğrafyalara
kıyasla çok daha yüksek kaliteye sahiptir. Bunu İstanbul Teknik
Üniversitesi’nde yapmış olduğumuz bir çalışma ile de kanıtlamış bulunmaktayız.
19 ülkeden aldığımız 126 propolis örneğinin fenolik profilini ve antioksidan
aktivitesini inceledik ve Anadolu propolisi özütü ile karşılaştırdık. Neticede
Anadolu propolisinin piyasadaki diğer ürünlere göre en az 3 kat daha fazla
etken maddeye yani fenolik ve flavonoid içeriğine sahip olduğunu gördük.
Aynı zamanda, piyasadaki diğer ürünlerin, etiketinde beyan
edilen miktarda propolis içermediğini de tespit etmiş olduk. Ürünlerin birçoğu
da katkı maddesi içerdiği halde, bu maddelerin etikette belirtilmediğini
gördük. Tüketici propolis alırken çok dikkatli olmalı, piyasada çok fazla sahte
ürün mevcut. Acilen propolis ile ilgili kodeks ve standart çalışmalarının
tamamlanması gerekiyor."
- Bağışıklık sistemi güçlendirilmeli çağrısı
Etkinlik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr.
Güldane Koturoğlu’nun sunumu ile devam etti.
Koturoğlu, soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu ve
öksürük gibi çocuk rahatsızlıklarının tedavi yöntemlerine değindi.
Zorunlu olmadıkça antibiyotik ya da kombine semptomatik
ilaçları önermediğini belirten Koturoğlu, öncelikle, vücudun bağışıklık
sisteminin doğal beslenme ile desteklenerek bu tarz rahatsızlıkları yenmesine
yardımcı olunması gerektiğini kaydetti.
- Arı Sütü Üretim Çiftliği gezildi
BEE’O UP kurucularından Ziraat Yüksek Mühendisi Arıcılık
Uzmanı Taylan Samancı, kovanda polen ve arı sütü hasadının nasıl
yapıldığını, propolisin nasıl toplandığını anlattı ve gerçekleştirdikleri arı
sütü üretim projesinden bahsetti.
Etkinlikte, BEE’O Propolis’in Bursa’daki Sözleşmeli Arı Sütü
Üretim Çiftliği de ziyaret edildi. |