Karadeniz'in bal ormanlarında üretilen kestane ve orman gülü
balının sağımını yapan arıcılar, ürünlerini tüketicilerle buluşturuyor.
Giresun Orman Bölge Müdürlüğünce oluşturulan 3 bin 400
hektarı kapsayan bal ormanlarında arıcılar, peteklerini mayıs ayının ortasından
itibaren belirlenen bölgelere yerleştirdi.
Yaklaşık üç ay boyunca Karadeniz'in uçsuz bucaksız
ormanlarındaki bitki örtüsünden orman gülü ve kestane balı üretimi yapıldı.
Sağımı yapılan balın kilogramı 120-150 lira arasından satılıyor.
Bal sağımını tamamlayan üreticiler ise arıların kışa yönelik
bakımlarını yapmaya başladı. Üreticiler bal ormanları kurulmasıyla artan
verimden de memnun kaldı.
Giresun Orman Bölge Müdürü Ahmet Güneş, AA muhabirine,
Giresun ve Ordu'da 24 bal ormanı olduğunu söyledi.
Her bal ormanının yaklaşık 2 bin petek kapasitesi olduğunu
aktaran Güneş, "Bal ormanlarını kurarken öncelikle arıcılarla istişarede
bulunup ihtiyaçlarını belirliyoruz. Yollarıyla ilgili problemleri çözüyoruz,
kovan koyma yerleri, yağmurdan korunma barınakları yapıyoruz, su tahsis
ediyoruz." dedi.
Güneş, Türkiye'deki bal üretiminin yaklaşık yüzde 30'unun
Ordu ve Giresun'daki arıcılar tarafından yapıldığını belirterek, "Bu
arıcılarımız belli periyotlarda ülkemizin çeşitli yerlerinde konar göçer
arıcılık yapıyor. Bununla birlikte arıcılarımız bal ormanlarımızda kestane
başta olmak üzere orman gülü ve Karadeniz'deki diğer türlerden bal üretimi yapmaktadırlar."
ifadelerini kullandı.
Giresun ve Ordu'da bal ormanlarının 3 bin 400 hektar alanı
kapsadığını dile getiren Güneş, bu yıl iki ilde 3 bal ormanı daha
oluşturulmasının planlandığını söyledi.
- "Bal ormanları sayesinde arı çiçeğin ortasına
girdi"
Doğankent ilçesindeki bal ormanında arıcılık yapan Yunus
Karaman ise 80 petekte orman gülü ve kestane balı üretimi yaptığını aktardı.
Şu an bal sağımını bitirdiğini ifade eden Karaman, "Arı
bakımı, arı bölme işlemi ve kışa hazırlık yapıyoruz. Balları direkt vatandaşa
satıyoruz, 120-150 lira arasında kalitesine göre bal satılıyor." diye
konuştu.
Karaman, bal ormanlarının üreticiye avantaj sağladığını
vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bal ormanları sayesinde arı kovanları çiçekli yerlerin
ortasına girdi, böylelikle de arı 2 kilometre uzaklığa gitmek yerine 50-100
metreye gidiyor. Ormanın dışındaydık, bal ormanı kurulunca da ormanın içine
girdik, arı en fazla 500 metreye giderek bal getirebiliyor. Onun için de verim
artıyor."
Aynı bölgede arıcılık yapan Özer Şağban da Karadeniz
ormanlarında zor ve zahmetli bir iş yaptıklarını dile getirerek, "Arıyla
ilgileniyoruz, hastalıkla mücadele ediyoruz. Burada ayılar da var, şoklu ayı
çitimiz var güneş enerjisiyle çalışan, böyle bir önlemimiz var. Bu sene verim
iyi, memnunuz." değerlendirmesinde bulundu. |