Artvin'in Murgul ilçesinde, zengin bitki örtüsüne sahip
bozulmamış doğasında en kaliteli balı elde etmek için arıları çiçeklerle
buluşturan arıcılar, yüksek rekolteye rağmen taleplere yetişmekte güçlük
çekiyor.
Sıfırdan 3 bin 564 metre rakıma kadar olan yükseltisi, temiz
su kaynakları ve 2 bin 727 çeşit bitki türüyle arıcılık için son derece
elverişli olan Artvin'de üretilen ballar, en çok talep gören ballar arasında
yer alıyor.
Kafkas arı ırkının gen merkezi olan Artvin'de, fenni kovan ve
karakovanlarda üretilen ballar, Türkiye'nin dört bir tarafından rağbet görüyor.
Artvin'in bitki çeşitliliği bakımından en zengin bölgeleri
arasına olan Murgul Kabaca köyü vadisi de arıcılara ev sahipliği yapıyor.
Bölgede 30 yıldır arıcılıkla uğraşan Ayhan Kara, AA
muhabirine, Murgul Kabaca köyü vadisinin çok zengin flora ve endemik bitki
türüne sahip olduğunu, bunun da Kafkas arı ırkından elde edilen balın
kalitesini artırdığını söyledi.
Bal rekoltesinin geçmiş yıllara oranla çok fazla olduğunu
belirten Kara, son 10 yılın en verimli dönemini yaşadıklarına dikkati çekti.
Kara, ballarına çok fazla talep olduğunu ifade ederek,
"Talepleri karşılayamıyoruz. Balımız çok kaliteli olup ilaç niyetini
kullanıldığı için Türkiye'nin her yerinden sipariş alıyoruz. Siparişlerimizi
özel kaplar içerisinde alıcıya kargoyla gönderiyoruz." dedi.
- "Atadan, deden gördüğümüz geleneklerimizi devam
ettiriyoruz"
Bölgede fenni kovan kadar karakovan arıcılığının da yaygın
olduğunu vurgulayan Kara, karakovanları bahar başlarında ormanlık alanlarda
boyu 50 metreyi bulan gürgen ağaçlarının üzerine yerleştirdiklerini, arıların
bu kovanlarda insan eli değmeden tamamen organik bal yaptığını dile getirdi.
Kara, orman yaban hayatının yaşam alanı olduğu için
karakovanları ayıların çıkamayacakları büyüklükte ve kalınlıktaki ağaçlara
koyduklarını belirterek, fenni kovanları da ayılardan koruma için hayvanlara
zarar vermeyen elektrikli çitlerle koruduklarını belirtti.
Hasat sezonunun başlamasıyla karakovanlardaki balı
sağdıklarını ve balı indirdiklerini belirten Kara, şunları söyledi:
"Kovan koyduğumuz ağaçlar kalın ve yüksek olduğu için
merdiven, merdiven yoksa da halat yardımıyla çıkıp iniyoruz. Atadan, deden
gördüğümüz geleneklerimizi devam ettiriyoruz. Karakovan bal hasadını yapmak
için bu devasa ağaçlara çıkıp iniyoruz. Bu vadide 40 ağacın üzerinde 50
civarında karakovanım var. Yine 50 civarında da fenni kovanım var."
Ergin Toplu da Kabaca köyü vadisinde 25 yıldır arıcılık
yaptığı ifade ederek, "Kaliteli bir bal için bilinçli bir üretici, zengin
bitki çeşitliliğine sahip coğrafya ve temiz çevre şart. Bu şartlar bölgemizde
fazlasıyla bulunuyor. O yüzden Kabaca köyü vadisinde ürettiğimiz bal
Türkiye'nin en kaliteli ballarından biridir." diye konuştu.
- "Bal çok olmasına rağmen elimizde bal kalmadı"
Kabaca Köyü Kooperatif Başkanı Osman Naci Hatinoğlu, bölgede
kooperatife kayıtlı 50 kişinin aktif olarak arıcılık yaptığını bildirdi.
Kabaca vadisinde bu yıl 15 tondan fazla bal üretimi
yapıldığının altını çizen Hatinoğlu, "Bu yılın bal, geriye dönük 10 yılın
ürününden yüzde 300 oranında fazla. Bu yıl balda hem kalite hem de verim fazla.
Bu da biz bal üreticileri için sevindirici bir durum. Geçen yıllarda ortalama 5
ton bal hasadı yapılırken bu yıl 15 ton üzerinde bal hasadı yaptık." dedi.
Hatinoğlu, bala talebin fazla olduğuna dikkati çekerek,
"Karakovan balımızın kilosu 200, fenni kovan balımızın ise 150 liradan
satılıyor. Bal çok olmasına rağmen elimizde bal kalmadı. Hepsini şimdiden
sattık, gelen talepleri başka bölgelere yönlendiriliyoruz." ifadesine yer
verdi. |