Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun, AA muhabirine yaptığı
açıklamada, kendine özgü kıvamı, parlaklığı, aroması ve besin değerleri olduğu
ispatlanan Bayburt balının diğer ballardan ayrıştığını söyledi.
Arıcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi kurduklarına işaret
eden Coşkun, "Bu merkezin kurulmasıyla birtakım projeler yaptık. Bunlardan
biri Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) tarafından desteklendi.
Bu projeyle Arıcılık Eğitim Merkezi kurduk. Bu merkezimizde Bayburt'taki
arıcılara seminerler, kurslar verdik. Bu kurslardan sonra 80-100 civarında arı
kovanı dağıttık." dedi.
Üniversite hocalarının bölgedeki bal çeşitlerini analiz
etmeye başladığını anlatan Coşkun, şöyle devam etti:
"Bu analiz sonucunda aslında Bayburt'taki balın son
derece kaliteli, nitelikli, hatta bazı iddialı ballardan bile iyi bir çiçek
balı olduğu kanaatine varıldı ve Bayburt balını diğer ballardan ayıran
özelliklerin olduğunu tespit ettiler. Balı parlaklığıyla rengiyle
akışkanlığıyla yenildiği zaman ağızda bıraktığı tatla boğazdaki yanma hissiyle
düşük hava sıcaklığında yapılabilmesi gibi değişik açılardan incelediler.
Bayburt balının diğer yörelerde elde edilen ballardan önemli bazı
farklılıklarının olduğunu ortaya koydular."
Coşkun, bunun üzerine Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi
işaret almak için müracaat ettiklerini kaydederek, yaklaşık 1 yıllık takipten
sonra coğrafi işareti Bayburt Üniversitesi olarak aldıklarını ve Bayburt
balının tescillenmiş olduğunu söyledi.
- "Belli sertifikası olan, nitelikli ballar üretmeyi
hedefliyoruz"
Üniversite olarak konuyu sahiplendiklerini vurgulayan
Coşkun, şunları söyledi:
"Hem coğrafyacı arkadaşlarımız hem bitki üzerine
çalışan arkadaşlarımız hem de organik tarım üzerine çalışan arkadaşlarımızın
ortak görüşü, Bayburt coğrafyasının diğer yörelere göre son derece organik
topraklardan oluştuğu, dolayısıyla bu coğrafyadaki floranın çok çeşitli olduğu
yönünde. Bunların da bal yapımında önemli katkılarının olduğunu ifade ettiler.
Biz bu olayı üniversite olarak sahiplendik. İnşallah bundan sonra da büyüterek
geliştireceğiz."
Coşkun, ticari kaygılarla Bayburt balının kalitesini ve
ününü zedeleyecek davranış içerisine girebilecek üreticilere yönelik denetimler
yapacaklarına da dikkati çekerek, "Valiliğimizle Tarım ve Orman İl
Müdürlüğümüzle Sağlık İl Müdürlüğümüzle diyalog halinde bu kaliteyi muhafaza
etme, daha da geliştirme yolunda birtakım çalışmalar yapmak istiyoruz. İnşallah
Bayburt için, ülkemiz için güzel olacak. Belli sertifikası olan, nitelikli
ballar üretmeyi hedefliyoruz." diye konuştu. |